Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Dlaczego piekarnik przypala potrawy?
Dobry piekarnik to podstawa w kuchni, zwłaszcza dla osób, które uwielbiają gotować lub piec. To od jego funkcjonalności oraz sprawności zależy, czy przygotowanie potrawy zakończy się kulinarnym sukcesem. Jednak co w sytuacji, gdy pomimo dobrej jakości sprzętu AGD, podjęte starania kończą się niepowodzeniem? Czy może być to problem związany z usterką? W artykule opisujemy najczęstsze przyczyny przypalania dań przez urządzenie.
Nieprawidłowa obsługa piekarnika
Producenci nowoczesnych urządzeń wyposażają je w wiele funkcji, które mają ułatwić gotowanie. Nie zawsze winą za przypalenie jedzenia w trakcie pieczenia, należy obarczać jednak sam sprzęt. Choć części zamienne piekarników też ulegają usterkom, to nierzadko problem wynika z przeoczenia pewnych kwestii w użytkowaniu bądź nieznajomości ich specyfiki. Należy pamiętać, że obróbka termiczna nieco inaczej przebiega w wariantach gazowych, a jeszcze inaczej w elektrycznych. Zawsze należy się upewnić, czy wybraliśmy odpowiednią temperaturę. Ustawienie wyższych wartości wcale nie musi sprzyjać szybszemu przygotowaniu dania. Niektóre do poprawnego upieczenia się potrzebują niższych parametrów w tym zakresie i jednocześnie dłuższego czasu obróbki. Pośpiech bardzo często jest złym doradcą, zwłaszcza w kuchni.
Przeczytaj również: Funkcjonalna giętarka kuszowa BLACK DIAMOND do montażu klimatyzacji
Ponadto przyczyna może tkwić w nieodpowiednim dobraniu blachy – jej wielkości i materiału, z jakiego została wykonana – a także wysokości położenia rusztu. Najlepiej przyrządzać wypieki na środkowym poziomie, aby nie znajdowały się zbyt blisko górnej bądź dolnej grzałki. Zawsze należy też pamiętać o procesie nagrzania piekarnika przed umieszczeniem w nim potrawy, zwłaszcza jeśli chodzi o modele gazowe. W nich płomień jest większy właśnie podczas nagrzewania, co może powodować przypalanie się jedzenia od spodu.
Komponenty do wymiany
W sytuacji, kiedy dobrze znamy nasze urządzenie i dotychczas nasze wypieki zawsze się udawały, wina może leżeć między innymi w termostacie. Odpowiada on za regulację temperatury i tym samym włączanie oraz wyłączanie grzałki. Jego uszkodzenie może wpływać na to, że mimo osiągnięcia zadanej wartości temperatury, ta nadal będzie rosnąć. Jeśli dysponujemy termometrem piekarniczym, można to łatwo zweryfikować, porównując parametry z komory z tymi, które ustawiliśmy. Na szczęście jego awarię łatwo wyeliminować, decydując się na zakup nowego, na przykład w hurtowni Popularna, i wymianę. Tę czynność należy powierzyć fachowcom, ponieważ brak wiedzy może doprowadzić do uszkodzenia innych części, co podwyższa koszty naprawy.
Drugi element ulegający nierzadko awarii stanowi z kolei wspomniana już grzałka. W przypadku, gdy dania przypalają się z jednej strony, to może właśnie wskazywać na problem z tym komponentem, czyli jego przepaleniem. Uszkodzona w ten sposób część charakteryzuje się widocznym ciemnym nalotem lub uszkodzeniami mechanicznymi. Ich diagnostyką też powinien zająć się jednak specjalista. Na szczęście jej wymiana nie jest problematyczna, także pod względem finansowym.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana