Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Dlaczego mięso z kurczaka zalecane jest w dietach odchudzających
Mięso drobiowe należy do najczęściej wybieranych rodzajów mięs w Polsce. Za jego popularność odpowiada nie tylko dobry smak, ale również atrakcyjna cena i niska kaloryczność. Ta ostatnia sprawia, że drób polecany jest przez dietetyków jako jedno z najmniej kalorycznych mięs.
Zalety drobiu
Choć ludzie są z natury mięsożerni, to dietetycy przekonują, że jedzenie zbyt dużej ilości mięsa może być szkodliwe dla zdrowia. Szczególnie niebezpieczne jest ono dla ludzi o wysokim poziomie cholesterolu. Niektóre rodzaje mięsa są jednak zdrowsze od innych.-Najmniej niezdrowe jest mięso drobiowe, które dostarcza dużą ilość dobrze przyswajalnego białka, a jednocześnie jest chude. Ponadto, jego dużą zaletą jest szybkość i łatwość przyrządzania – przekonuje ekspert reprezentujący firmę Res Drob.Drób zawiera mniej tłuszczu, niż mięso czerwone (wieprzowina, baranina i wołowina), dlatego można jadać go nawet kilka razy w tygodniu. Na jego dietetyczność wpływają lekkostrawność i dobra przyswajalność. Co więcej, tłuszcz zawarty w drobiu posiada więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są niezbędne dla ludzkiego organizmu.
Dlaczego jeść drób
Mięso drobiowe polecane jest przez dietetyków osobom, które chcą zdrowo się odżywiać, a przy okazji zrzucić zbędne kilogramy. Do jego głównych zalet należą:- niska kaloryczność – 100 g piersi kurczaka bez skóry zawiera tylko 99 kcal, a taka sama porcja piersi indyka 84 kcal,
- zawartość cynku i niacyny – mięso drobiowe stanowi źródło pełnowartościowego białka, cynku wspomagającego pracę układu odpornościowego wpływającego na kondycję skóry, a także witaminy PP (niacyny) odpowiedzialnej za prawidłowe działanie przewodu pokarmowego i układu nerwowego,
- smak – drób zalicza się do najsmaczniejszych rodzajów mięs, dlatego może stanowić podstawę wszelkiego rodzaju potraw,
- szybkość i łatwość przygotowywania – mięso drobiowe można piec, smażyć, grillować i gotować, a każda z tych czynności trwa krótko.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana