Artykuł sponsorowany

Dlaczego mięso z kurczaka zalecane jest w dietach odchudzających

Dlaczego mięso z kurczaka zalecane jest w dietach odchudzających

Mięso drobiowe należy do najczęściej wybieranych rodzajów mięs w Polsce. Za jego popularność odpowiada nie tylko dobry smak, ale również atrakcyjna cena i niska kaloryczność. Ta ostatnia sprawia, że drób polecany jest przez dietetyków jako jedno z najmniej kalorycznych mięs.

Zalety drobiu

Choć ludzie są z natury mięsożerni, to dietetycy przekonują, że jedzenie zbyt dużej ilości mięsa może być szkodliwe dla zdrowia. Szczególnie niebezpieczne jest ono dla ludzi o wysokim poziomie cholesterolu. Niektóre rodzaje mięsa są jednak zdrowsze od innych.
-Najmniej niezdrowe jest mięso drobiowe, które dostarcza dużą ilość dobrze przyswajalnego białka, a jednocześnie jest chude. Ponadto, jego dużą zaletą jest szybkość i łatwość przyrządzania – przekonuje ekspert reprezentujący firmę Res Drob.
Drób zawiera mniej tłuszczu, niż mięso czerwone (wieprzowina, baranina i wołowina), dlatego można jadać go nawet kilka razy w tygodniu. Na jego dietetyczność wpływają lekkostrawność i dobra przyswajalność. Co więcej, tłuszcz zawarty w drobiu posiada więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są niezbędne dla ludzkiego organizmu.

Dlaczego jeść drób

Mięso drobiowe polecane jest przez dietetyków osobom, które chcą zdrowo się odżywiać, a przy okazji zrzucić zbędne kilogramy. Do jego głównych zalet należą:
  • niska kaloryczność – 100 g piersi kurczaka bez skóry zawiera tylko 99 kcal, a taka sama porcja piersi indyka 84 kcal,
  • zawartość cynku i niacyny – mięso drobiowe stanowi źródło pełnowartościowego białka, cynku wspomagającego pracę układu odpornościowego wpływającego na kondycję skóry, a także witaminy PP (niacyny) odpowiedzialnej za prawidłowe działanie przewodu pokarmowego i układu nerwowego,
  • smak – drób zalicza się do najsmaczniejszych rodzajów mięs, dlatego może stanowić podstawę wszelkiego rodzaju potraw,
  • szybkość i łatwość przygotowywania – mięso drobiowe można piec, smażyć, grillować i gotować, a każda z tych czynności trwa krótko.
Podsumowując, mięso drobiowe posiada liczne zalety, z których najważniejszą jest niska zawartość tłuszczu. Z tego powodu stanowi podstawę różnego rodzaju diet odchudzających.

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników do artykułu

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.