Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Dlaczego mięso to ważny element diety?
Mięso niemal od zawsze stanowi kluczowy element pożywienia ludzi. Jest spożywane na całym świecie, przez osoby w każdym wieku. Jednak w ostatnich latach wokół mięsa i wyrobów mięsnych narosło wiele mitów o ich szkodliwości. Tymczasem mięso to źródło wielu składników mineralnych i witamin istotnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jakie korzyści gwarantuje jedzenie mięsa? Jak wybierać produkty, aby mieć pewność, że są zdrowe?
Mięso w diecie
W zależności od tego, z jakiego zwierzęcia pozyskiwane jest mięso, możemy wyszczególnić kilka różnych rodzajów. Najbardziej podstawowy podział obejmuje – mięsa czerwone, czyli wieprzowina, wołowina, jagnięcina, dziczyzna czy baranina orazmięsa białe, czyli mięso kur, indyków, kaczek, gęsi lub królików. Oprócz tego chętnie spożywane są także podroby zwierzęce oraz produkty przetworzone na bazie mięsa takie jak wędliny, kiełbasy, pasztety, konserwy i wiele innych. Każdy z wymienionych rodzajów mięsa ma nieco inne właściwości, a więc może różnić się kalorycznością oraz składnikami odżywczymi, jakie dostarcza. Niemniej jednak chociaż mięsa różnią się swoimi właściwościami, można określić ich ogólne zalety.
Przeczytaj również: Hurtownia mięsa i drobiu - idealne rozwiązanie dla Twojego biznesu
Zalety spożywania mięsa
Ludzki organizm nie magazynuje zapasów protein, dlatego też trzeba dostarczać je każdego dnia z pożywieniem. Ale chociaż białko znajdują się w większości produktów spożywczych, jego zawartość i skład są różne, co sprawia, że nie wszystko, co jemy, pozwoli zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na białko. Mięso to przykład produktu będącego źródłem pełnowartościowego białka, które dodatkowo wchłania się lepiej niż na przykład to roślinne. Ponadto mięso jest bogate w składniki mineralne takie jak: żelazo (Fe), selen (Se), witaminy A oraz witaminy B9 i B12. Natomiast już sama witamina B12 sprawia, że zmniejsza się ryzyko anemii, miażdżycy czy chorób neurodegeneracyjnych.
Przeczytaj również: Podroby - źródło smaku i wartości odżywczych
Jakie mięso jeść?
Oczywiście trzeba podkreślić, że nie każde mięso faktycznie będzie dostarczać wspomniane powyżej drogocenne składniki odżywcze. Obawy wielu osób dotyczące produktów mięsnych wspomaganych chemią niestety w niektórych przypadkach są uzasadnione. Zdarza się, że firmy chcąc przedłużyć świeżość produktów czy też zapewnić ich lepszy wygląd stosują różnego rodzaju środki wspomagające. Ale można tego bardzo łatwo uniknąć. Wystarczy wybierać mięso i inne wyroby mięsne od sprawdzonych producentów oraz dystrybutorów takich jak firma Inter-Wen. Jest to gwarancja, że oferowane produkty to mięsa pochodzące ze sprawdzonych źródeł, o doskonałych walorach smakowych oraz najwyższej jakości pod względem składu i produkcji.
Przeczytaj również: Drób to nie tylko kury - dlaczego warto jeść mięso indyka?
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana