Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Dla wegan i wegetarian. Gdzie wybrać się na obiad stosując dietę bezmięsną?

Coraz więcej Polaków decyduje się przejść na dietę wegetariańską bądź wegańską. Niekiedy za taką decyzją stoją przyczyny światopoglądowe, innym razem zdrowotne bądź po prostu kulinarny gust i poczucie smaku. Coraz więcej jest również – szczególnie w Warszawie - punktów gastronomicznych, specjalizujących się w przygotowywaniu potraw bezmięsnych. Sprawdźmy, gdzie warto wybrać się na obiad bez mięsa.
Restauracja Vivandier
Czy kuchnia polska może przypaść do gustu weganom i wegetarianom? W końcu znaczna większość przepisów to dania przygotowywane z mięsa bądź produktów odzwierzęcych, takich jak jaja czy mleko. W większość restauracji specjalizujących się z polskiej kuchni wybór dla osób niejedzących mięsa ogranicza się do sałatek warzywnych i pierogów ze szpinakiem. Zupełnie inne podejście prezentuje restauracja Vivandier przy ul. Łowickiej na Mokotowie, w której menu znajdą się zarówno tradycyjne polskie dania, jak i wyszukane pozycje wegańskieTo miejsce, w którym każdy znajdzie coś dla siebie – idealne na wspólny obiad ze znajomymi lub w rodzinnym gronie.Menu restauracji Vivandier
Weganie i wegetarianie odwiedzający restaurację Vivandier otrzymują szeroki wybór potraw. Menu dla osób całkowicie rezygnujących z produktów pochodzenia zwierzęcego – w tym nabiału obejmuje- Pasztet z białej fasoli z warzywami i kiszonym ogórkiem
- Roladki z cukinii nadziewane julienne z czerwonej papryki i musem z czosnku sumac
- Kaszak pęczak z pieczonymi burakami i warzywami
- Gołąbki z czarną soczewicą oraz sosem grzybowym
- Pierogi z twarogiem i ziemniakami / rumiana cebula
- Kremowe risotto / białe wino / leśne grzyby
- Pikantne pappardelle / pomidory / czosnek
- Gołąbki z soczewicy / brązowy ryż / borowiki
Dlaczego warto stosować dietę wegańską lub wegetariańską?
Wiele osób kojarzy wegetarianizm i weganizm z ideologicznym przesłaniem na temat ochrony życia zwierząt hodowlanych. Niemniej oba te nurty kulinarne mają również bardzo dobrze udokumentowany, pozytywny wpływ na ludzkie zdrowie. Dla wielu osób przejście na dietę bezmięsną może mieć bardzo zbawienny wpływ. Wykluczając produkty odzwierzęce z naszego jadłospisu możemy pozbyć się źródła wielu trapiących nas dolegliwości, np. uczulenia na nabiał. Ponadto ograniczamy w ten sposób spożycie szkodliwych tłuszczy, które są jedną z głównych przyczyn chorób układu krwionośnego oraz nadwagi.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana