Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Dania z kukurydzą - poznaj przepisy na proste dania

Kukurydza jest popularnym zbożem, które jest uprawiane i spożywane na całym świecie. Ma wiele zastosowań, w tym jako składnik żywności i paszy, a także jako surowiec do produkcji biopaliw. Kukurydza jest także często uprawiana jako roślina ozdobna. Najczęściej jest uprawiana w Stanach Zjednoczonych, Meksyku, Chinach, Indiach, Brazylii i Argentynie. Można stosować ją również do gotowania jako główny składnik potrawy lub jako dodatek do niej. Jak ugotować kukurydzę? Jak wykorzystać ją w swojej kuchni?
1. Jak gotować kukurydzę?
2. Spaghetti wegetariańskie z kukurydzą
3. Sałatka lunchowa z kukurydzą
4. Gotowanie kukurydzy na zupę
5. Kukurydza zawijana w szynkę parmeńską
Kukurydza jest zwykle duszona lub gotowana na parze, smażona, grillowana lub pieczona w folii. Można ją też usmażyć na patelni lub upiec w piekarniku. Kukurydza jest również często dodawana do sałatek, zup, sosów i steków. Choć większość dorosłych lubi kukurydzę, niewiele osób używa jej w swojej kuchni. W kuchni amerykańskiej żółte, słodkie kolby spotyka się znacznie częściej. W tej kwestii warto wziąć przykład z mieszkańców Stanów Zjednoczonych i włączyć kolby kukurydzy w różnych postaciach do jadłospisu. Dowiedz się, jak wykorzystać ugotowaną kukurydzę do przyrządzania smacznych i zdrowych dań.
Jak gotować kukurydzę?
Gotowanie kolby kukurydzy jest wyjątkowo proste. Kolbę należy obrać z zielonych, zewnętrznych liści, a następnie odciąć jej końcówkę. Oczyszczone, żółte ziarna należy włożyć do garnka z wrzącą wodą. Wodę warto posłodzić, gdyż cukier wydobywa pełnię smaku ziaren. Dzięki niemu kukurydza jest smaczniejsza i lepiej komponuje się z różnymi daniami. Kukurydzę po ugotowaniu można zjeść jako zdrową przekąskę pomiędzy posiłkami lub wykorzystać jako dodatek do dania głównego. Równie dobrze można użyć jej do przygotowania kanapek, sałatek i innych dań.
Czas gotowania kukurydzy uzależniony jest od stopnia twardości ziaren. Dodatkowo czas gotowania zależy od indywidualnych preferencji osoby, która chce ją zjeść. Kukurydza gotowana zwykle jest gotowa po upływie 15-20 minut. Jeśli zależy Ci na wysokiej słodkości ziaren, postaw na kukurydzę importowaną. Polska kukurydza jest mniej słodka.
Kukurydzę, która nie zostanie zjedzona po ugotowaniu, można posypać szczyptą soli i przechowywać w lodówce przez kilka dni. Dzięki temu gotowaną kukurydzę można zjeść do samego końca i uniknąć marnowania żywności.
Więcej przeczytasz na https://www.netto.pl/przepisy/zdrowe-odzywianie/jak-ugotowac-kukurydze/
Spaghetti wegetariańskie z kukurydzą
Dobrym sposobem na zużycie resztek kukurydzy jest przygotowanie spaghetti. Może to być spaghetti z tofu, które wymiesza się z sosem pomidorowym i pozostałymi ziarnami kukurydzy. Wystarczy dodać je bezpośrednio do sosu, by urozmaicić jego smak. Gotowana kukurydza świetnie sprawdzi się jako dodatek do dania wegetariańskiego lub wegańskiego. Tofu dostarczy białka i zastąpi mięso. Jego łagodny smak sprawi, że makaron nabierze głębokiego, pomidorowego aromatu. Całość można doprawić ziołami i posypać startym parmezanem.
Sałatka lunchowa z kukurydzą
Kukurydza znakomicie sprawdza się w urozmaicaniu sałatek. Żółte, słodkie ziarenka pasują do sałatek z papryką grillowaną, pomidorkami koktajlowymi, serem mozzarella i wieloma innymi składnikami. Świetnie komponują się również z tuńczykiem. Dzięki temu sałatka na bazie składników z netto.pl ma doskonały smak i sprawdza się jako dodatek do kanapki do pracy. Kukurydzę można wykorzystać również do prostej sałatki z tuńczykiem, kuskusem, świeżą cebulą i majonezem. Wszystkie składniki należy wymieszać razem i doprawić solą i pieprzem. Wcześniej kuskus zalewa się wrzątkiem na 5 minut, a cebulę kroi w drobną kostkę. Przygotowanie takiej sałatki to jedynie kilka minut.
Gotowanie kukurydzy na zupę
Ugotowaną kukurydzę można zblendować i wykorzystać do przygotowania rozgrzewającej zupy. Dodaje się do niej nieco masła, cebuli i ziemniaków. Zmiksowane ziarna kukurydzy gotowanej rozcieńcza się wodą lub bulionem i gotuje z pozostałymi warzywami. Do przyprawienia warto wykorzystać czosnek, sól i pieprz. Jeśli preferuje się zupy kremy, najpierw gotuje się ziemniaki z cebulą w bulionie, a następnie całość miksuje się wraz z kukurydzą i przyprawami. Zupę można przygotować również z dodatkiem mleka. W wersji amerykańskiej zupę kukurydzianą podaje się z dodatkiem plastra smażonego bekonu. W wersji wegetariańskiej bekon zastępuje chips z ziemniaka.
Kukurydza zawijana w szynkę parmeńską
Gotowana kukurydza świetnie sprawdza się jako przystawka. Można użyć jej do przygotowania wytrawnej przekąski, która rozbudzi apetyt. Kilkucentymetrowy kawałek kukurydzy gotowanej w kolbie należy lekko osolić tuż po wyjęciu z wody i posmarować masłem. Następnie owija się ją szynką parmeńską lub inną szynką dojrzewającą w zależności od własnych upodobań smakowych. Zawijaną kukurydzę wkłada się do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C lub wykłada na grill. Przekąska jest gotowa, gdy szynka lekko się zrumieni. Można podawać ją razem z kanapką, kawałkiem mięsa lub jako samodzielne danie.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana