Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Dania kuchni śląskiej

Spis treści
- Czym charakteryzuje się kuchnia śląska?
- Jakie są przykładowe potrawy śląskie?
- Gdzie zjeść na Śląsku?
Wiele regionów w Polsce ma swoją własną kuchnię, której nie da się pomylić z żadną inną. Co innego zje się na północy naszego kraju, co innego na południu. Tradycyjne potrawy są elementem kultury danych miejsc i często odwiedzenie lokalnej restauracji jest ważnym punktem wycieczki do nich. Przykładem charakterystycznych potraw są dania kuchni śląskiej. Jak je rozpoznać?
Czym charakteryzuje się kuchnia śląska?
W skład kuchni śląskiej wchodzą potrawy niezwykle sycące oraz kaloryczne. Mają one niepowtarzalny smak i zapach. Dawniej dla Ślązaków bardzo ważne było to, aby samodzielnie produkować pożywienie. Dlatego każda gospodyni miała obok swojego domu ogródek, w którym uprawiała warzywa i liczne przyprawy. Obecnie ważną rolę w kuchni śląskiej odgrywa też mięso i ryby. Charakterystycznymi warzywami są ziemniaki i kapusta kiszona.
Potrawy są bardzo różnorodne, ponieważ były inspirowane daniami z innych regionów Polski, a nawet innych krajów. Można je jednak rozpoznać po tym, że są niezwykle aromatyczne i dosyć ciężkie.
Jakie są przykładowe potrawy śląskie?
Najpopularniejszy zestaw, który od razu kojarzy się z kuchnią śląską, to rolada mięsna, kluski śląskie i modra kapusta. Bardzo charakterystyczne są też wodzianka, bigos i żur, który obecnie serwuje się w całej Polsce, zwłaszcza na Wielkanoc. Na Śląsku często podaje się również ryby pod różnymi postaciami. Kuchnia ta ma też typowe desery. Przykładem jest kołacz, czyli ciasto drożdżowe z serem, makiem lub jabłkami oraz kruszonką. Popularne są również kreple, czyli po prostu pączki nadziewane powidłami lub marmoladą, smażone zwłaszcza w Tłusty Czwartek. Kolejnym tradycyjnym deserem podawanym w okresie Świąt Bożego Narodzenia są makówki. Do ich przygotowania wykorzystuje się masę makową, a także słodkie pieczywo.
Potrawy podawane na Śląsku mogą różnić się od siebie w zależności od regionu. Choć są podobne, każdy region ma nieco inne tradycyjne dania.
Gdzie zjeść na Śląsku?
Nie martw się, jeśli nie masz na Śląsku rodziny, która mogłaby poczęstować Cię którąś z tradycyjnych potraw. Południe Polski jest pełne restauracji, które serwują zarówno typowe dania śląskie, jak i nieco mniej oczywiste propozycje. Jednym z takich miejsc jest Zajazd Hetman. Restauracja z typowo śląskim jedzeniem będzie świetnym zwieńczeniem wycieczki na południe Polski.
Kuchnia danego regionu jest ważnym elementem kultury. Warto poznać Śląsk również od tej strony. Niezależnie od tego co wybierzesz, jedno jest pewne – ze śląskiej restauracji nie wyjdziesz głodny!
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana