Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Czym wyróżnia się pizza włoska?
Choć reklamujące się lokale zapewniają o serwowaniu oryginalnej pizzy włoskiej, to w rzeczywistości jest ona rzadko spotykana w polskich pizzeriach. Pod jej nazwą ukryte są różnego rodzaju receptury, które zupełnie różnią się zarówno pod względem sposobu przygotowania, jak i użytych składników. Jak rozpoznać prawdziwą pizzę włoską i nie dać się nabrać? Zapraszamy do lektury!
Im więcej tym lepiej? Zdecydowanie nie!
Najbardziej widoczną różnicą pomiędzy powszechnie wypiekanymi pizzami, a oryginalną włoską recepturą jest ilość dodawanych składników. Wiele lokali oferuje placki, które pokryte są niezliczoną liczbą dodatków, jednak jest to niedopuszczalne w przypadku pizzy włoskiej. Prawdziwy pizzerman, wykonujący pizzę zgodnie z tradycyjnym przepisem, zawsze ograniczy się do dodania maksymalnie 3-5 składników pochodzących bezpośrednio z Włoch. Oryginalna pizza, wypiekana m.in. w Olivio Restauracja Włoska w Poznaniu, nie zostanie również podana z żadnym sosem, po który tak chętnie w dzisiejszych czasach sięgają konsumenci. Lokal podający prawdziwą pizzę będzie posiadał dodatkową oliwę zawierającą esencję ziołową, czosnkową lub chili, która świetnie podkreśli i wkomponuje się w smak dania. Ilość składników w tradycyjnej recepturze nie jest tak istotna jak ich jakość, która zapewni pizzy niepowtarzalny i wyrazisty smak. Grubość pizzy włoskiej bywa różna, w zależności od pochodzenia przepisu, jednak zwykle jest istotnie mniejsza od placków serwowanych przez zwykłe pizzerie oraz idealnie dopasowana do ilości dodanych składników.
Sposób przygotowania prawdziwej pizzy włoskiej
Oryginalne ciasto do pizzy włoskiej wyrabiane jest wiele godzin przed pieczeniem, przy użyciu bardzo małej ilości drożdży oraz niezwykle drobno zmielonej mąki typu 00. Bardzo istotnymi elementami, które jednocześnie są często zmieniane przez zwykłe pizzerie, jest czas wypiekania oraz temperatura. Prawdziwa włoska receptura wymaga odpowiedniego pieca chlebowego, który jest w stanie rozgrzać się do temperatury przekraczającej nawet 400°C oraz posiada kamienną podstawę. Pizza włoska wypiekana jest zaledwie kilka minut, dzięki czemu w odpowiednich miejscach jest chrupiąca, a w innych rozpływa się w ustach przez swoją idealną wilgotność. Prawidłowy proces wypiekania skutkuje pojawieniem się charakterystycznych pęcherzyków w cieście, które są często wyznacznikiem oryginalności i jakości wykonania. Tradycyjna pizza włoska istotnie różni się od dań serwowanych przez powszechne w dzisiejszych czasach pizzerie. Warto dokładnie sprawdzać ofertę restauracji i wybierać lokale, których menu spełni nasze oczekiwania.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana