Artykuł sponsorowany

Czym wyróżnia się pizza włoska?

Czym wyróżnia się pizza włoska?

Choć reklamujące się lokale zapewniają o serwowaniu oryginalnej pizzy włoskiej, to w rzeczywistości jest ona rzadko spotykana w polskich pizzeriach. Pod jej nazwą ukryte są różnego rodzaju receptury, które zupełnie różnią się zarówno pod względem sposobu przygotowania, jak i użytych składników. Jak rozpoznać prawdziwą pizzę włoską i nie dać się nabrać? Zapraszamy do lektury!

Im więcej tym lepiej? Zdecydowanie nie!

Najbardziej widoczną różnicą pomiędzy powszechnie wypiekanymi pizzami, a oryginalną włoską recepturą jest ilość dodawanych składników. Wiele lokali oferuje placki, które pokryte są niezliczoną liczbą dodatków, jednak jest to niedopuszczalne w przypadku pizzy włoskiej. Prawdziwy pizzerman, wykonujący pizzę zgodnie z tradycyjnym przepisem, zawsze ograniczy się do dodania maksymalnie 3-5 składników pochodzących bezpośrednio z Włoch. Oryginalna pizza, wypiekana m.in. w Olivio Restauracja Włoska w Poznaniu, nie zostanie również podana z żadnym sosem, po który tak chętnie w dzisiejszych czasach sięgają konsumenci. Lokal podający prawdziwą pizzę będzie posiadał dodatkową oliwę zawierającą esencję ziołową, czosnkową lub chili, która świetnie podkreśli i wkomponuje się w smak dania. Ilość składników w tradycyjnej recepturze nie jest tak istotna jak ich jakość, która zapewni pizzy niepowtarzalny i wyrazisty smak. Grubość pizzy włoskiej bywa różna, w zależności od pochodzenia przepisu, jednak zwykle jest istotnie mniejsza od placków serwowanych przez zwykłe pizzerie oraz idealnie dopasowana do ilości dodanych składników.

Sposób przygotowania prawdziwej pizzy włoskiej

Oryginalne ciasto do pizzy włoskiej wyrabiane jest wiele godzin przed pieczeniem, przy użyciu bardzo małej ilości drożdży oraz niezwykle drobno zmielonej mąki typu 00. Bardzo istotnymi elementami, które jednocześnie są często zmieniane przez zwykłe pizzerie, jest czas wypiekania oraz temperatura. Prawdziwa włoska receptura wymaga odpowiedniego pieca chlebowego, który jest w stanie rozgrzać się do temperatury przekraczającej nawet 400°C oraz posiada kamienną podstawę. Pizza włoska wypiekana jest zaledwie kilka minut, dzięki czemu w odpowiednich miejscach jest chrupiąca, a w innych rozpływa się w ustach przez swoją idealną wilgotność. Prawidłowy proces wypiekania skutkuje pojawieniem się charakterystycznych pęcherzyków w cieście, które są często wyznacznikiem oryginalności i jakości wykonania. Tradycyjna pizza włoska istotnie różni się od dań serwowanych przez powszechne w dzisiejszych czasach pizzerie. Warto dokładnie sprawdzać ofertę restauracji i wybierać lokale, których menu spełni nasze oczekiwania.

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników do artykułu

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.