Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Czy orzechy makadamia są zdrowe?
Orzechy makadamia to jeden z najsmaczniejszych i najbardziej wartościowych rodzajów orzechów na świecie. Te cenione orzechy rosną na drzewach makadamia, które pochodzą z Australii. Od dawna uważane są za jedno z najbardziej odżywczych i zdrowych źródeł białka, tłuszczu, witamin oraz minerałów. Orzechy makadamia są często wykorzystywane jako dodatek do sałatek, deserów, a także jako samodzielna przekąska.
Jak pozyskuje się orzechy makadamia?
Orzechy makadamia to gatunek orzecha, który pochodzi z Australii. Rośnie na drzewach makadamia, które są tropikalnymi drzewami z rodziny srebrnikowatych. Dziko występują w Australii, na Nowej Kaledonii i na Sulawesi, ale obecnie uprawiane są również w Afryce Południowej i na Hawajach. Drzewo makadamia zostało odkryte w XIX wieku przez botanika Waltera Hilla, który nadał mu nazwę na cześć swojego przyjaciela, Johna Macadama.
Przeczytaj również: Sposoby na wykorzystanie owoców suszonych BIO w kuchni
Orzechy makadamia są jednymi z najdroższych orzechów na świecie, ponieważ są trudne w uprawie oraz obrabianiu. Drzewa są bardzo wymagające i potrzebują dużo światła oraz ciepła, aby dobrze rosnąć. Po kilku latach od zasadzenia drzewa zaczynają produkować orzechy, które są zbierane dopiero po upadku na ziemię. Zanim orzechy trafią do sprzedaży w miejscach, takich jak sklep internetowy ze zdrową żywnością Bals’Amore, są specjalnie obrabiane, a ich przygotowanie obejmuje przede wszystkim usunięcie skorupki, która w porównaniu z innymi orzechami jest najtwardsza.
Przeczytaj również: Poznaj właściwości zdrowotne octu balsamicznego
Wartości odżywcze orzechów makadamia
Orzechy makadamia to bogate źródło składników odżywczych, które dostarczają wielu korzyści dla naszego zdrowia. Zawierają one między innymi:
tłuszcze – orzechy makadamia to jedne z najbogatszych źródeł niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wspierają zdrowie serca,
minerały – orzechy makadamia zawierają również ważne minerały, takie jak: magnez, mangan, miedź i fosfor, które pełnią wiele ważnych funkcji w naszym organizmie,
witaminy – orzechy makadamia są też źródłem witamin, takich jak witamina B1, B6 i E, które wspierają nasze zdrowie i dobre samopoczucie.
Sięganie po przekąski pełne substancji odżywczych pomaga zbilansować dietę i uzupełnić ją w niezbędne dla organizmu składniki. Orzechy makadamia BIO mają zastosowanie w profilaktyce chorób serca i układu krążenia. Odznaczają się też działaniem antyoksydacyjnym i opóźniają proces starzenia się organizmu. Warto podkreślić, że orzechy makadamia to produkt bezglutenowy, a więc są doskonałym wyborem dla osób chorych na celiakię lub alergię na gluten. Natomiast ze względu na zawartość żelaza są dobrą propozycją dla osób z anemią.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana