Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Czekolada, pomada i lukier, czyli polewy niezastąpione w przemyśle cukierniczym
W przemyśle cukierniczym stosowane są różne rodzaje polew. Wśród nich wyróżnić można między innymi czekolady, pomady czy lukier. Każdą z tych polew przyrządza się z innych składników i w zupełnie inny sposób. Każda z tych polew ma również inne zastosowanie. Jaka jest charakterystyka polew czekoladowych, pomad i lukru? Jakie narzędzia mogą usprawnić pracę w przemyśle cukierniczym? Spieszymy z wyjaśnieniem.
Polewy czekoladowe
Polewy czekoladowe to jedne z najpopularniejszych polew. Większość z nas zapewne kojarzy robione przez babcię ciasta z ciemną, czekoladową polewą. Czekolada jest także wykorzystywana w przemyśle cukierniczym. Sprawdza się ona zarówno w przypadku ciast, takich jak piernik, jak i bardziej wykwintnych deserów, na przykład w postaci monoporcji.
Za pomocą czekolady można uzyskać różne efekty cukiernicze. Może być to na przykład gładka glazura czekoladowa na pralinach, cienka warstwa czekoladowego okrycia na eklerkach, a nawet efekt zamszu, stosowany najczęściej na eleganckich tortach.
Znacznym ułatwieniem prac cukierniczych są wszelkiego rodzaju maszyny do dekoracji, służące między innymi do natrysku czekolady. Dzięki nim możliwe jest równomierne pokrycie czekoladą gotowych słodkości czy stworzenie bardziej finezyjnego efektu, np. poprzez dodanie efektu zamszu wspomnianego wyżej.
Wysokiej klasy maszyny dla przemysłu cukierniczego kupić można w firmie GUZ Technika Piekarnicza. Znajdziemy tam zarówno maszyny do natrysku czekolady, jak i żelownice czy pomadziarki. Dzięki tym wszystkim urządzeniom praca cukierników będzie z pewnością przebiegać znacznie sprawniej.
Pomady cukiernicze
Pomady cukiernicze to kolejny rodzaj polewy. Charakteryzują się one najczęściej jasną barwą – od przezroczystej po śnieżnobiałą. Pomady to specjalistyczne półprodukty stosowane w przemyśle cukierniczym. Do ozdabiania wyrobów używa się pomad wodnych. Pomady można wzbogacać dowolnie wybranymi aromatami oraz barwnikami. Pomady cukiernicze wykorzystywane są m.in. do ozdabiania pierniczków, pączków czy donutów.
Lukier
Lukier to ostatni już rodzaj polewy, o którym chcielibyśmy wspomnieć w tym artykule. Choć z pozoru może wyglądać podobnie do pomady, to w przeciwieństwie do niej, nie jest to gotowy półprodukt. Podstawową odmianę lukru przyrządza się z cukru pudru i wody. Wyróżnić można jednak także inne rodzaje lukru, np. lukier królewski, który przygotowuje się z użyciem ubitych białek jaj. Lukier również może być barwiony i aromatyzowany. Najczęściej stosuje się go do drobnych wypieków, takich jak ciastka czy pierniki.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana