Materiał Partnera

Czego nie może zabraknąć w menu na imprezę okolicznościową?

Czego nie może zabraknąć w menu na imprezę okolicznościową?

Jednym z najważniejszych elementów każdej imprezy jest odpowiednio dobrane menu. To, ile potraw pojawi się na stole, ile będzie dań ciepłych, a ile zimnych przekąsek zależy przede wszystkim od czasu trwania przyjęcia i, często, także od jego charakteru. Wiele restauracji oferuje kilka specjalnych wariantów menu na imprezy takie jak chrzciny, komunie czy wesela.

Jak skomponować najlepsze menu na przyjęcie?

Każdy organizator przyjęcia chce jak najlepiej podjąć swoich gości, dlatego w szczególności przykłada wagę do odpowiednio skomponowanego menu. Zarówno organizacja chrzcin, jak i komunii czy urodzin wymaga zaplanowania oprawy oraz posiłków. Menu należy ustalić biorąc pod uwagę ilość osób, okazję, a także preferencje organizatorów i gości. Może pojawić się konieczność uwzględnienie osób, które mają specyficzne wymagania, są wegetarianami, weganami lub mają alergię na określone produkty lub składniki. Organizator ma zazwyczaj do wyboru dwie opcje: gotowy zestawu proponowany przez restaurację, lub menu skomponowane osobiście. Pytanie brzmi zatem, co powinno znaleźć się w dobrze przygotowanym menu?

  • Dobrze postawić na klasyczne potrawy, które trafiają w gusta wielu osób: kotlet schabowy, mielony, rosół, barszczyk czerwony, frytki, sałatki warzywne czy zimne nóżki, wędliny, mięsa.
  • Ilość przekąsek pojawiających się na zimnej płycie powinna być dostosowana do liczby gości, a posiłki rozłożone w czasie regularnie, zgodnie z ustaleniem co do czasu trwania imprezy.
  • Na stole powinna zapanować różnorodność, co oznacza, że musi znaleźć się coś dla dzieci, czy osób, które nie jedzą mięsa.
  • Warto korzystać z produktów sezonowych i wybierać potrawy na ich bazie.
  • Na stole nie powinno zabraknąć słodkości i owoców.

Idealne menu na imprezę, czyli jakie?

Osoby organizujące imprezę okolicznościową w restauracji, często obawiają się, czy ilość jedzenie będzie wystarczająca. Trzeba pamiętać, że doświadczenie i lata praktyki są gwarancją tego, że wielkość porcji będzie na pewno odpowiednia. Zawsze warto omówić wybrane menu szczegółowo, ustalając rozkład posiłków w czasie, ich kolejność, ilość przekąsek zimnych, dań ciepłych. Często przyjmuje się, że przy uroczystości trwającej około 6 godzin, pojawiają się trzy ciepłe posiłki, zimna płyta oraz bufet słodkości. Jest to jednak kwestia indywidualnych ustaleń.

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników do artykułu

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Pliki cookies (tzw. "ciasteczka") stanowią dane informatyczne, w szczególności tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.

Dowiedz się więcej Akceptuję