Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Co warto wiedzieć o ostrzeniu pił
Narzędzia kupowane w sklepie np. piły są doskonale naostrzone. Jednak wraz z upływem czasu stopniowo się tępią i nie działają tak samo jak nowe. Zmniejszeniu ulega tym samym bezpieczeństwo pracy. Dlatego też co jakiś czas zaleca się ostrzenie pił. Co warto wiedzieć o procesie ostrzenia pił? Czy jest to trudne, a może wręcz przeciwnie, nie sprawia żadnych kłopotów?
Ostrzenie a naprawa szlifierska
Przede wszystkim trzeba zdawać sobie sprawę z tego, że częste i intensywne użytkowanie pił prowadzi oczywiście do stępienia krawędzi tnącej. Wówczas należy ją naostrzyć. Jedynie w przypadku uszkodzenia piły konieczna jest jej naprawa szlifierska. Polega ona na usunięciu ubytków poprzez zeszlifowanie materiału oraz uformowaniu i naostrzeniu ostrza. Kluczem do sukcesu jest dobór szlifierski do danego ostrza i jego przeznaczenia. Im materiał ostrza jest twardszy, tym węższa jest krawędź tnąca. Tym samym trzeba zastosować bardziej precyzyjny sposób obróbki. Inaczej jest w przypadku materiałów mniej twardych.
Regeneracja pił tarczowych
Przy piłach tarczowych, które posiadają ostrza z węglików spiekanych, przy niewielkim zużyciu trzeba je ponownie naostrzyć. Jednocześnie uszkodzenia mechaniczne wymagają regeneracji, która ogranicza się do wymiany wkładek z węglika spiekanego oraz odtworzenia geometrii ostrza. Podczas ostrzenia pił szlifuje się tylko taką część materiału, która w danym przypadku jest konieczna do regeneracji ostrza. Niestety po przekroczeniu pewnej granicy, żywotność narzędzia ulega znacznemu zmniejszeniu. Warto też pamiętać o tym, że narzędzia szybko szlifowane stają się gorące, co może zmienić ich właściwości.
Jak dbać o piłę tarczową?
W praktyce piłę tarczową powinno się tylko delikatnie docisnąć do tarczy szlifierki i co jakiś czas ją studzić. Do tego celu wykorzystać można zimną wodę. Z kolei ziarnistość ścierniwa, które wykorzystywane jest do szlifowania, musi być zmieniana w poszczególnych fazach pracy. Ostatni etap szlifowania powinien wykonywany być ręcznie. Do tego celu stosowane są płaskie i drobnoziarniste osełki namoczone w wodzie. Ich powierzchnia musi być równa i gładka. Okazuje się bowiem, że ewentualne wgłębienia w osełce powodować mogą nieprawidłowe naostrzenie piły. Samo ostrzenie szlifierką ręczną bywa trudne i czasochłonne. Dlatego też eksperci zalecają korzystanie ze specjalnych maszyn – dystrybucją takiego sprzętu zajmuje się przykładowo firma Mebel-Art, która oferuje maszyny nowe i używane.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana