Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Co warto wiedzieć o organizacji bankietów

Bankiet to z jednej strony forma rozrywki i spędzania wolnego czasu, z drugiej doskonała okazja do nawiązania, potrzymania i rozwinięcia kontaktów biznesowych w dobrej atmosferze. Nic dziwnego, że kultura biznesu wiąże się ściśle z wystawnymi eleganckimi przyjęciami. O czym warto wiedzieć, organizując bankiet? Co zrobić, aby był prawdziwie elegancki i olśniewający?
Bankiet – świadectwo prestiżu organizatora
Bankiety wywodzą się z Francji. Kiedyś słowo „banquet” oznaczało ni mniej, ni więcej, jak wystawne przyjęcie. To znaczenie przyjęło się i funkcjonuje do dziś, nawet jeśli charakter tych spotkań uległ nieco zmianie.Bankiety to obecnie często spotkania biznesowe, organizowane dla poważnych klientów i kontrahentów. Oprócz świata biznesu bankiety są organizowane także w pełnym blichtru show-biznesie. Bankiet może być też elementem strategii marketingowej, ponieważ podnosi prestiż organizatora – mówi specjalistka z restauracji Patio Con Gusto.Dlaczego bankiet jest wydarzeniem ekskluzywnym? Powodów jest kilka. Najważniejsze cechy bankietu to:
- ograniczony dostęp – na bankiet wchodzą tylko osoby zaproszone,
- wykwintność – dania i alkohole muszą być z wyższej półki, całości towarzyszy najczęściej muzyka na żywo, która stanowi tło rozmów,
- elegancka oprawa – sala bankietowa musi być odpowiednio przystrojona, obowiązują stroje wieczorowe.
Komu powierzyć organizację bankietu?
Ponieważ bankiet to duże wydarzenie (niekoniecznie pod względem liczby gości, raczej rangi), ważne jest odpowiednio wczesne przygotowanie. Dzięki temu organizator może bez stresu dopiąć wszystko na ostatni guzik, a goście odpowiednio wcześnie przygotowują się na ważny wieczór. Organizację bankietu najlepiej powierzyć lokalowi, w którym przyjęcie będzie się odbywać. Ważne jest to, aby restauracja miała doświadczenie w tej dziedzinie – powierzenie organizacji przyjęcia bankietowego nowicjuszom to prosty przepis na katastrofę towarzyską, która na długo osławi gospodarza. Nie ma mowy o eleganckim przyjęciu bez eleganckiego lokalu. Dlatego pierwsze, na co powinniśmy zwrócić uwagę, to poziom restauracji – jej wygląd, ilość miejsca, organizacja pracy, menu. Lokal oferujący bankiety powinien być doskonale przystosowany do obsługi bankietu pod każdym względem. Szef kuchni powinien przygotować nie tylko pyszne i wytworne, ale też pięknie podane dania, a załoga musi być w pełni profesjonalna i dyskretna. Wysmakowany wystrój, piękne oświetlenie i idealna czystość to także warunki konieczne do zorganizowania udanego przyjęcia bankietowego.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana