Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Co trzeba wiedzieć o komorach chłodniczych
Komora chłodnicza to urządzenie specjalistyczne, bez którego nie obejdzie się wiele przedsiębiorstw związanych z gastronomią. Choć cel ich pracy jest jasny, to nie każda nadaje się do każdego celu i należy dostosować ją do naszych potrzeb. Co brać pod uwagę przy ich wyborze i co powinniśmy o nich wiedzieć?
Komory chłodnicze panelowe
Jeżeli prowadzimy mały lub średni punkt, to dobrym rozwiązaniem będą dla nas komory panelowe, które w razie potrzeby możemy ze sobą łączyć. Kubatura takich komór wynosi od 3 m³ do 150 m³. Są używane najczęściej w sklepach, małych zakładach gastronomicznych, przetwórniach czy małych składach towaru. Można je dostosować do pomieszczenia, wstawiając wersję z podłogą lub wykorzystując podłogę pomieszczenia. Dobrą izolację zapewnia odpowiednia do tego celu konstrukcja z płyt warstwowych z rdzeniem poliuretanowym lub styropianowym, które łączy się złączami hakowymi. Tego typu płyty warstwowe są najwydajniejszym budulcem dla tego typu urządzeń, ponieważ są tańsze i lżejsze od tradycyjnych technologii, a przy tym tak samo wydajne. Również koszt ich transportu i montażu jest niższy niż w przypadku tradycyjnych materiałów budowlanych. Natomiast dzięki prostocie tej konstrukcji czas jej stawiania jest o wiele krótszy. Jeśli zaś chodzi o same urządzenia chłodnicze – stosuje się w nich energooszczędne i ekologiczne (bez użycia freonu) monobloki, które pozwalają osiągnąć temperatury od -25°C do +15°C.Komory przemysłowe
Jeżeli jednak komora chłodnicza ma obsługiwać hurtownie spożywcze i hale produkcyjne lub przetwórcze na dużą skalę, to kubatura 150 m³ może być za mała. W tak dużej przestrzeni monobloki zastępują agregaty i chłodnice zdolne do wykonania o wiele większej pracy, czy wręcz nawet wytworzenia mikroklimatu w samym pomieszczeniu chłodniczym. Pomagają w tym tzw. urządzenia do kontrolowanej atmosfery, w które można wyposażyć taką komorę. Jednak ich moc, jak również inne rozwiązania techniczne przy tak dużych kubaturach dobierane są indywidualnie, ponieważ warunki miejsc, w których mają stanąć, mogą znacznie się od siebie różnić. Wtedy takie firmy jak Termopol Ice dobierają rozwiązania i wymiary, które pozwolą na jak najwydajniejszą pracę.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana