Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Co to jest kimchi?
Kimchi to tradycyjna koreańska potrawa, która już od kilku lat coraz częściej podawana jest w autentycznych azjatyckich restauracjach w Polsce. Wyróżnia ją nie tylko ciekawy i oryginalny smak, ale również słynie ona z wielu właściwości prozdrowotnych. Kimchi w Korei podawane jest niemal do wszystkiego, dlatego też daje wiele możliwości stworzenia pysznych dań! Czym jest kimchi i z czym można je jeść? Podpowiadamy.
Kimchi - co to jest?
Obecnie odmian kimchi istnieje setki i tworzone są z one różnych warzyw, dodatków i przypraw. Głównymi składnikami autentycznego dnia powinna być jednak: kapusta pekińska, rzodkiew japońska, chili, mąka ryżowa oraz ogórek. Kimchi przygotowywane jest w podobny sposób co polska kapusta kiszona, ale na jej na tle, wyróżnia się ono innym i bardziej wyrazistym smakiem.
Przeczytaj również: Dlaczego warto spożywać kiszonki?
Lekko ostrawy smak kimchi zawdzięczany jest dodatkowi koreańskich płatków z papryczki chili nazywanej Gochugaru. Po zmieszaniu wszystkich składników i fermentacji uzyskuje ono ostry, ale jednocześnie kwaskowy i wyrazisty smak.
Jaki wpływ na zdrowie ma jedzenie kimchi?
Nie bez przyczyny kimchi uznawane jest za jedną z najzdrowszych potraw na świecie. Przede wszystkim zawiera ono wiele witamin pozytywnie wpływających na funkcjonowanie całego organizmu. Sfermentowana kapusta jest bogata w bakterie kwasu mlekowego, które odpowiadają za utrzymanie prawidłowej flory bakteryjnej układu pokarmowego. W rezultacie regularne jedzenie kimchi poprawia i przyspiesza trawienie oraz zwiększa i wzmacnia odporność organizmu.
Koreańska potrawa jest bogata w przeciwutleniacze, dzięki czemu wykazuje działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Spożywanie kimchi spowalnia zatem proces starzenia się skóry oraz chroni naczynia krwionośne przed uszkodzeniami.
Do jakich dań pasuje kimchi?
Kimchi tak naprawdę może być podawane z większością azjatyckich dań, a co więcej można jeść je zarówno na zimno, jak i na ciepło. Zamawiając tradycyjną sałatkę kimchi z dumplingnoodle.pl restauracji z chińskim jedzeniem w Warszawie, możemy potraktować ją jako przystawkę przed głównym, większym daniem, ale może być ona także przekąską w trakcie pracy lub wieczoru ze znajomymi.
Kimchi możemy również dodać do zupy, np. klasycznej zupy miso z tofu i wakame, której sałatka nada głębokiego i aromatycznego smaku. Oprócz tego koreańska kapusta doskonale komponuje się z makaronami. Może dopełnić smak smażonych chińskich makaronów z warzywami i wieprzowiną lub kurczakiem. Poza tym będzie ono dobrze pasować krewetek, którym nada ciekawego i ostrego aromatu.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana