Artykuł sponsorowany

Co należy wiedzieć o sprzedaży bydła na rzeź?

Co należy wiedzieć o sprzedaży bydła na rzeź?

Bydło rzeźne stanowi w tym momencie największe źródło białka zwierzęcego spożywanego przez ludzi. Jednocześnie jest ono istotne w zagospodarowaniu rolniczych terenów zielonych. Komu warto sprzedać żywiec i co decyduje o cenach poszczególnych typów mięsa? Czym się kierować przy wyborze ubojni? Oto wszystko, co warto wiedzieć przed sprzedażą bydła na rzeź.

Od czego zależy cena żywca?

To, ile skup lub pośrednik zapłaci za kilogram żywca na ubój, jest określane na żywym zwierzęciu, dlatego o cenie decydują: kategoria bydła, waga i wartość rzeźna. Kategorii jest sześć i są one oznaczane literami:
  • IR – jałówki i buhajki do 300 kg, tzw. młodzież,
  • A – buhajki do 2 lat,
  • B – buhaje,
  • C – wolce,
  • D – krowy,
  • E – jałówki.
Waga to nie wszystko – mówi przedstawiciel ubojni Cezan. – Dwie sztuki bydła z tej samej kategorii o tej samej wadze mogą być źródłem różnej ilości mięsa, dlatego określa się też tzw. wskaźnik wydajności rzeźnej.
Niestety, wciąż nie ma skutecznego sposobu na to, aby precyzyjnie określić zawartość tusz mięsnych oraz ich jakość. Każdy ze skupujących przyjmuje własne metody, które obarczone są dużym błędem, a przy tym łatwo zostać oszukanym przez nabywcę. Dlatego warto szukać ubojni, która cieszy się dobrą opinią, proponuje atrakcyjne stawki oraz jasne warunki wyceny, a także standaryzuje swoje działania.

Jak wybrać odbiorcę bydła na rzeź?

To, gdzie sprzedamy swoje bydło rzeźne, zależy m.in. od wielkości chowu. Do wyboru mamy pośredników lub ubojnie i zakłady mięsne. W tym pierwszym przypadku dostaniemy mniej pieniędzy, ponieważ część ostatecznej ceny, jaką zaproponuje ubojnia, będzie przeznaczona na zysk pośrednika. Można także udać się na skup bydła na targowisku. W przypadku licznego chowu warto nawiązać stałą współpracę z zakładami mięsnymi. W ten sposób zapewniamy sobie m.in.: pewność zbytu, terminowość zapłaty, brak problemu z odbiorem zwierząt z gospodarstwa oraz atrakcyjne wynagrodzenie, naliczane według masy po uboju, a nie na podstawie nieprecyzyjnej wyceny na żywym zwierzęciu. Jeżeli planujemy sprzedać niewiele zwierząt i nie prowadzimy regularnego chowu, nie możemy liczyć na stały kontrakt, jednak wciąż możemy korzystać ze skupów, pod warunkiem, że przestrzegane były standardy hodowlane. Utrzymywanie zwierząt w dobrej kondycji sprzyja wysokiej jakości mięsa i pozwala uzyskać dostęp do skupów dbających o dostarczany przez siebie towar, a także zawalczyć o lepszą cenę. Na korzystanie z usług obwoźnych pośredników powinny decydować się te osoby, dla których chów bydła na rzeź nie jest głównym źródłem utrzymania, nie mają one czasu na poszukiwania odpowiedniego odbiorcy i wolą szybko, choć za niższe pieniądze pozbyć się żywca.  

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników do artykułu

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.