Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Co ma wpływ na kolor piwa?
Wielu osobom piwo kojarzy się ze złocisto-żółtym napojem z białą pianką na górze. Dzieje się tak głównie dlatego, że kiedyś powszechnie dostępne były jedynie piwa jasne np. typu pils. Asortyment zarówno na półkach sklepowych, jak i w pubach, i restauracjach już od dawna wychodzi poza te rodzaje, dzięki czemu coraz więcej osób rozróżnia rodzaje tego trunku. Skąd biorą się barwy tego alkoholu?
Słód, a barwa piwa
Chociaż wiele ludzi myśli, że najważniejszym składnikiem piwa jest chmiel, jest to błędne założenie. Obok wody i drożdży głównym i najistotniejszym elementem produkcji piwa jest słód, czyli skiełkowane i wysuszone ziarna zboża. To właśnie one, zależnie od rodzaju, nadają piwu odpowiedniej barwy, a również smaku i zapachu. W piwowarstwie wykorzystywany jest najczęściej słód jęczmienny, pszeniczny, owsiany i żytni. Typy słodów mogą być ze sobą mieszane, a od ich proporcji zależy ostateczny odcień napoju.
Do warzenia piw jasnych — takich jak piwa białe, wykorzystuje się np. słód pszeniczny. Ciemniejsze barwy w odcieniach bursztynu to zasługa słodów wiedeńskich czy prażonych, używanych np. przy produkcji piwa marcowego lub pale ale. Najciemniejsze piwa, ciemnobrązowe lub czarne, produkowane są ze słodu ciemnego, palonego. Piwa o takim kolorze to np. porter i stout.
Piwowarskie EBC
Piwa rzemieślnicze występują w barwach od jasnozłotego, poprzez żółte, ciemnozłote, miedzianie, bursztynowe aż do czarnych. Kolor piwa może być również uwarunkowany użytymi do jego produkcji drożdżami i dodatkami np. sokami owocowymi lub przyprawami. Ta paleta barw jest określona jednostką EBC, która została opracowana przez Europejską Konwencję Piwa. Zgodnie ze skalą im ciemniejsze jest piwo, tym więcej ma wyższy wskaźnik EBC.
Producent piwa marki Pilsvar tłumaczy:
„Większość piw występuje w przedziale 1-80. Piwa jasne, pszeniczne mieszczą się w skali EBC pomiędzy 8-20, a najciemniejsze piwa czyli portery i stouty osiągają ponad 60 jednostek”.
Istnieje jeszcze inna skala, używana poza Europą. Jest to wywodząca się ze Stanów Zjednoczonych skala SRM (Standard Reference Method). Nie różnią się one w działaniu, jednak wartości nie są takie same.
Kolor piwa a jego właściwości
Ze względu na użyte składniki i sposób warzenia piwa, każdy typ tego alkoholu ma swój charakterystyczny aromat i posmak. Czy kolor piwa może nam coś o nim powiedzieć? I tak, i nie. Często powtarzanym mitem jest stwierdzenie, że im ciemniejsze piwo, tym bardziej gorzkie i mocniejsze. Nie jest to prawda. Istnieją piwa, które mają ciemną barwę i nie należą do najmocniejszych i o największej zawartości alkoholu. Takimi napojami mogą być np. piwa ciemne, ale z dodatkiem soku owocowego. Analogicznie — piwo jasne nie zawsze jest „słabsze” od ciemnego. Nie jest też prawdą to, że wszystkie smakują podobnie jak piwa koncernowe.
Kolor piwa nie podpowie nam od razu, z jakim trunkiem mamy do czynienia. Możemy w ten sposób odgadnąć jego gatunek, ale nie jego smak. Warto więc próbować nowych piw, niezależnie od koloru. To smak gra główną rolę i niejednokrotnie może zaskoczyć!
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana