Artykuł sponsorowany

Ciekawe przepisy z kaszą orkiszową. Pomysły i inspiracje

Ciekawe przepisy z kaszą orkiszową. Pomysły i inspiracje

Kasza z orkiszu jest dobra zarówno dla rozbrykanych dzieci, jak i poważnych dorosłych. Dla osób zdrowych oraz tych, które zmagają się z różnymi dolegliwościami. To kulinarna baza, z której wyczarujesz dania zdrowe, smaczne i na każdą okazję. W zadziwiający sposób włączysz ją w tradycyjną, polską kuchnię, jak i poeksperymentujesz z potrawami orientalnymi. Zaś desery z orkiszu – po prostu palce lizać.

Potrawy wytrawne i krzepiące

Orkisz to zboże uprawiane od setek lat. W czasach współczesnych tradycyjna  uprawa orkiszu została wyparta przez nowoczesne technologie celujące w uprawie innych zbóż. Jednak obecnie coraz więcej osób sięga po orkisz (mąkę, kaszę, płatki), aby dostarczyć sobie pokarmu pożywnego, niekalorycznego, łatwo przyswajalnego i… smacznego.

Jeśli kasza kojarzy Ci się z rozgotowaną breją, ani słoną, ani słodką – nic dziwnego, że możesz nie mieć na nią ochoty. Jednak odpowiednio przyrządzona, zaskoczy Cię pozytywnie. Do tradycyjnych, polskich gołąbków można spokojnie dodać orkiszu, zamiast ryżu. Dostarczysz sobie więcej błonnika. Kasza z dodatkiem duszonej lub smażonej cebulki i kawałków mięsa, świetnie smakuje.

Jeżeli gustujesz w kuchni włoskiej, zmieszaj orkisz z pokrojonymi, suszonymi pomidorami w oleju. Jeżeli lubisz kuchnię indyjską, dodaj swoje ulubione przyprawy, z kurkumą i pieprzem na czele. Warzywa z kuchni chińskiej także świetnie skomponują się z orkiszem. Zaś dobrej jakości kaszę z orkiszu dostaniesz w sklepie internetowym diogra.pl.

Słodkie małe co nieco z orkiszu

Z orkiszu można przygotować również smaczne desery. Wypróbuj przepis na zapiekankę z jabłkami: wcześniej ugotowaną kaszę orkiszową wymieszaj z dobrze ubitym koglem-moglem. Dodaj kawałki jabłek i zapiecz w piekarniku. Z wierzchu polej polewą czekoladową. Z kaszy orkiszowej, zwłaszcza drobno mielonej, „wychodzą” również bardzo dobre, kruche ciasteczka. To ekwiwalent ciasteczek owsianych, albo włoskich makaroników.

Jeżeli masz ochotę na eksperyment z ciastem WZ, to wypróbuj masę z orkiszowej kaszy manny (zamiast bitej śmietany). Spód ciasta to tradycyjny, czekoladowy placek. Na to ulubiona marmolada: śliwkowa, wiśniowa, figowa albo z pigwy, czy malin. Wcześniej ugotuj orkiszową kaszę mannę „na gęsto”, lecz bez cukru. Dokładnie wystudź! W osobnym garnku utrzyj masło z cukrem i dopiero do takiego podkładu, ubitego „na puch”, dodawaj kaszkę. Stopniowo! Dodaj naturalnej wanilii. Powstanie pyszna, waniliowa masa, którą możesz nałożyć na ciasto posmarowane dżemem. Surowe kakao, posypane z wierzchu, dopełni smakowej kompozycji.

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników do artykułu

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.