Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Ciekawe przepisy z kaszą orkiszową. Pomysły i inspiracje
Kasza z orkiszu jest dobra zarówno dla rozbrykanych dzieci, jak i poważnych dorosłych. Dla osób zdrowych oraz tych, które zmagają się z różnymi dolegliwościami. To kulinarna baza, z której wyczarujesz dania zdrowe, smaczne i na każdą okazję. W zadziwiający sposób włączysz ją w tradycyjną, polską kuchnię, jak i poeksperymentujesz z potrawami orientalnymi. Zaś desery z orkiszu – po prostu palce lizać.
Potrawy wytrawne i krzepiące
Orkisz to zboże uprawiane od setek lat. W czasach współczesnych tradycyjna uprawa orkiszu została wyparta przez nowoczesne technologie celujące w uprawie innych zbóż. Jednak obecnie coraz więcej osób sięga po orkisz (mąkę, kaszę, płatki), aby dostarczyć sobie pokarmu pożywnego, niekalorycznego, łatwo przyswajalnego i… smacznego.
Przeczytaj również: Orkisz jako składnik sałatek
Jeśli kasza kojarzy Ci się z rozgotowaną breją, ani słoną, ani słodką – nic dziwnego, że możesz nie mieć na nią ochoty. Jednak odpowiednio przyrządzona, zaskoczy Cię pozytywnie. Do tradycyjnych, polskich gołąbków można spokojnie dodać orkiszu, zamiast ryżu. Dostarczysz sobie więcej błonnika. Kasza z dodatkiem duszonej lub smażonej cebulki i kawałków mięsa, świetnie smakuje.
Jeżeli gustujesz w kuchni włoskiej, zmieszaj orkisz z pokrojonymi, suszonymi pomidorami w oleju. Jeżeli lubisz kuchnię indyjską, dodaj swoje ulubione przyprawy, z kurkumą i pieprzem na czele. Warzywa z kuchni chińskiej także świetnie skomponują się z orkiszem. Zaś dobrej jakości kaszę z orkiszu dostaniesz w sklepie internetowym diogra.pl.
Słodkie małe co nieco z orkiszu
Z orkiszu można przygotować również smaczne desery. Wypróbuj przepis na zapiekankę z jabłkami: wcześniej ugotowaną kaszę orkiszową wymieszaj z dobrze ubitym koglem-moglem. Dodaj kawałki jabłek i zapiecz w piekarniku. Z wierzchu polej polewą czekoladową. Z kaszy orkiszowej, zwłaszcza drobno mielonej, „wychodzą” również bardzo dobre, kruche ciasteczka. To ekwiwalent ciasteczek owsianych, albo włoskich makaroników.
Jeżeli masz ochotę na eksperyment z ciastem WZ, to wypróbuj masę z orkiszowej kaszy manny (zamiast bitej śmietany). Spód ciasta to tradycyjny, czekoladowy placek. Na to ulubiona marmolada: śliwkowa, wiśniowa, figowa albo z pigwy, czy malin. Wcześniej ugotuj orkiszową kaszę mannę „na gęsto”, lecz bez cukru. Dokładnie wystudź! W osobnym garnku utrzyj masło z cukrem i dopiero do takiego podkładu, ubitego „na puch”, dodawaj kaszkę. Stopniowo! Dodaj naturalnej wanilii. Powstanie pyszna, waniliowa masa, którą możesz nałożyć na ciasto posmarowane dżemem. Surowe kakao, posypane z wierzchu, dopełni smakowej kompozycji.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana