Artykuł sponsorowany

Charakterystyka szafek do gastronomii

Charakterystyka szafek do gastronomii

Wyposażenie kuchni w zakładach gastronomicznych znacząco różni się od tego, jakie posiadają tradycyjne domowe kuchnie. Szafki i blaty w kuchennych restauracjach powinny być solidne, odporne na wilgoć oraz wysoką temperaturę, a także łatwe w utrzymaniu czystości. Czym jeszcze cechują się najlepsze szafki do gastronomii i jakie meble najlepiej wybrać?

Podczas wyboru mebli do domowej kuchni, priorytetem jest styl oraz kolor. W przypadku wyposażenia w zakładach gastronomicznych trzeba kierować się zupełnie innymi kryteriami. Przed ostatecznym wyborem szafek do kuchni w barze czy w restauracji, warto zwrócić uwagę na odpowiednie cechy mebli gastronomicznych. Dobrze dopasowane wyposażenie znacznie usprawni pracę, a przede wszystkim pomoże utrzymać najwyższy poziom higieny w pomieszczeniu. Ważne, aby zachować wszelkie standardy oraz za priorytet przyjąć funkcjonalność urządzanej kuchni. Na co jeszcze trzeba zwrócić uwagę podczas wyboru szafek do kuchni w zakładzie gastronomicznym?

Materiał

W przypadku materiału zdecydowanym faworytem jest stal nierdzewna. Metalowe szafki można umieścić także w innych pomieszczeniach, np. w spiżarni czy magazynie. Ich najwięszką zaletą jest ogromna odpornośćna na czynniki zewnętrzne, m.in. zarysowania, wilgoć, wysoką temperaturę. Stalowe meble są bardzo trwałe i zachowują atrakcyjny wygląd przez wiele lat. Należy unikać szafek wykonanych z płyty wiórowej, która chłonie zapachy oraz wilgoć, co przyczynia się do powstawania szkodliwej pleśni.

Rozmiar

Aby urządzane pomieszczenie gastronomiczne było funkcjonalne, należy w odpowiedni sposób rozmieścić meble. W tym przypadku warto postawić na wykonawcę, który wyprodukuje meble na wymiar, jak na przykład firma Belmag w Karwianach. Dzięki temu każdy centymetr przestrzeni zostanie zagospodarowany, co ułatwi komunikację i poprawi komfort pracy podczas szybkiego przygotowania i wydawania posiłków.

Łatwość w utrzymaniu czystości

Czystość powinna być priorytetem kuchni gastronomicznych. Aby usprawnić sprzątanie i tym samym utrzymać najwyższy poziom higieny, należy wybrać meble proste w budowie, bez zbędnych zakamarków, o gładkiej powierzchni, która jest odporna na środki myjące i dezynfekujące.

Prostota wykonania

Szafki do gastronomii powinny być praktyczne, proste, bez zbędnych zdobień. Dobrze sprawdzają się meble na kółkach, które posiadają możliwość blokady. To ułatwia sprzątanie, a dodatkowo z łatwością można przestawić poszczególne szafki, bez zbędnego wiercenia czy rozkręcania mebli.

Stabilność

Meble muszą być stabilne, ale także lekkie. Te dwie cechy zapewniają bezpieczeństwo i komfort pracy. Lekkie szafki można bez większego wysiłku przestawiać w zależności od upodobań czy zmiany koncepcji. Warto zwrócić uwagę na odpowiednią nośność szafek oraz możliwość przechowywania ciężkich naczyń i produktów żywnościowych.

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników do artykułu

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.