Artykuł sponsorowany

Charakterystyka młynków laboratoryjnych

Charakterystyka młynków laboratoryjnych

Młynki laboratoryjne pozwalają zmielić badany materiał, na przykład lek czy pożywienie, aby móc go zbadać. Urządzenia te znajdują zastosowanie w wielu gałęziach medycyny, przemysłu czy w branży spożywczej. Czym się charakteryzują? Jakie wyróżniamy rodzaje młynków laboratoryjnych? Czym jest i jak działa młyn kulowy? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w artykule.

Jak działają młyny kulowe?

O wyjaśnienie działania młynów kulowych poprosiliśmy eksperta z firmy Biomix, producenta urządzeń laboratoryjnych:
Młyny kulowe  to jeden z rodzajów młynów laboratoryjnych, które mielą za pomocą twardych i gęstych kul różnej wielkości, na przykład ceramicznych albo stalowych. Nadają się do mielenia miękkich i średnio twardych surowców na sucho lub na mokro. Znajdują zastosowanie w biologii, chemii, inżynierii, elektronice, medycynie, farmacji czy rolnictwie. Można w nim zmielić na przykład szkło, słomę, tytoń, wełnę czy papier. W takim młynku kulowym można nawet wyekstrahować DNA lub RNA dzięki rozbijaniu komórek w probówkach Eppendorfa, czyli plastikowych jednorazowych probówkach o pojemności do 2 mililitrów.

Pozostałe rodzaje młynków laboratoryjnych

  • młyny z rotorem – nadają się mielenia włóknistych, miękkich lub średnio twardych materiałów o wielkości wejściowej poniżej 10-25 mm, osiągają rozdrobnienie końcowe poniżej 40-250 mikrometrów, bardzo szybko mielą, znajdują zastosowaniu w mieleniu m.in. drewna, ziaren kawy, ryżu, leków czy słodyczy;
  • młynki tnące – nadają się do mielenia elastycznych, włóknistych, miękkich, średnio twardych lub twardych materiałów o wielkości wejściowej poniżej 60 x 80 mm, osiągają rozdrobnienie końcowe 0,25-20 mm, występują w wersjach o różnych prędkościach – od powolnej do bardzo szybkiej, posiadają szeroki wybór akcesoriów, znajdują zastosowanie w mieleniu m.in. folii, gumy, kości, metali nieżelaznych czy węgla brunatnego;
  • młyny nożowe – nadają się do mielenia materiałów miękkich, średnio twardych, elastycznych, zawierających wodę, tłuszcz, olej, suchych czy włóknistych o wielkości wejściowej 40-130 mm, działają szybko i powtarzalnie, osiągają rozdrobnienie końcowe poniżej 300 mikrometrów, posiadają silnik przemysłowy o mocy do nawet 1000 wat, znajdują zastosowanie w mieleniu m.in. batonów zbożowych, warzyw, szynki, suplementów diety czy mydła;
  • ucieraki moździerzowe – nadają się do mielenia materiałów miękkich, twardych, kruchych oraz pasty, mielą materiały na sucho, na mokro i za pomocą ciekłego azotu (kriomielenie) o wielkości wejściowej poniżej 8 mm, osiągają rozdrobnienie końcowe poniżej 10 mikrometrów, posiadają wygodny napęd elektryczny, znajdują zastosowanie w mieleniu m.in. śruty kakaowej, soli, żużlu, krzemionki czy koksu.

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników do artykułu

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.