Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Charakterystyka młynków laboratoryjnych
Młynki laboratoryjne pozwalają zmielić badany materiał, na przykład lek czy pożywienie, aby móc go zbadać. Urządzenia te znajdują zastosowanie w wielu gałęziach medycyny, przemysłu czy w branży spożywczej. Czym się charakteryzują? Jakie wyróżniamy rodzaje młynków laboratoryjnych? Czym jest i jak działa młyn kulowy? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w artykule.
Jak działają młyny kulowe?
O wyjaśnienie działania młynów kulowych poprosiliśmy eksperta z firmy Biomix, producenta urządzeń laboratoryjnych:Młyny kulowe to jeden z rodzajów młynów laboratoryjnych, które mielą za pomocą twardych i gęstych kul różnej wielkości, na przykład ceramicznych albo stalowych. Nadają się do mielenia miękkich i średnio twardych surowców na sucho lub na mokro. Znajdują zastosowanie w biologii, chemii, inżynierii, elektronice, medycynie, farmacji czy rolnictwie. Można w nim zmielić na przykład szkło, słomę, tytoń, wełnę czy papier. W takim młynku kulowym można nawet wyekstrahować DNA lub RNA dzięki rozbijaniu komórek w probówkach Eppendorfa, czyli plastikowych jednorazowych probówkach o pojemności do 2 mililitrów.
Pozostałe rodzaje młynków laboratoryjnych
- młyny z rotorem – nadają się mielenia włóknistych, miękkich lub średnio twardych materiałów o wielkości wejściowej poniżej 10-25 mm, osiągają rozdrobnienie końcowe poniżej 40-250 mikrometrów, bardzo szybko mielą, znajdują zastosowaniu w mieleniu m.in. drewna, ziaren kawy, ryżu, leków czy słodyczy;
- młynki tnące – nadają się do mielenia elastycznych, włóknistych, miękkich, średnio twardych lub twardych materiałów o wielkości wejściowej poniżej 60 x 80 mm, osiągają rozdrobnienie końcowe 0,25-20 mm, występują w wersjach o różnych prędkościach – od powolnej do bardzo szybkiej, posiadają szeroki wybór akcesoriów, znajdują zastosowanie w mieleniu m.in. folii, gumy, kości, metali nieżelaznych czy węgla brunatnego;
- młyny nożowe – nadają się do mielenia materiałów miękkich, średnio twardych, elastycznych, zawierających wodę, tłuszcz, olej, suchych czy włóknistych o wielkości wejściowej 40-130 mm, działają szybko i powtarzalnie, osiągają rozdrobnienie końcowe poniżej 300 mikrometrów, posiadają silnik przemysłowy o mocy do nawet 1000 wat, znajdują zastosowanie w mieleniu m.in. batonów zbożowych, warzyw, szynki, suplementów diety czy mydła;
- ucieraki moździerzowe – nadają się do mielenia materiałów miękkich, twardych, kruchych oraz pasty, mielą materiały na sucho, na mokro i za pomocą ciekłego azotu (kriomielenie) o wielkości wejściowej poniżej 8 mm, osiągają rozdrobnienie końcowe poniżej 10 mikrometrów, posiadają wygodny napęd elektryczny, znajdują zastosowanie w mieleniu m.in. śruty kakaowej, soli, żużlu, krzemionki czy koksu.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana