Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Charakterystyka i zastosowanie komory wędzarniczej
Komory wędzarnicze są jednym z podstawowych elementów znajdujących się w zakładach gastronomicznych. Pozwalają zastosować jedną z najstarszych i najbardziej tradycyjnych metod wędzenia, co sprawia, że przygotowywane w niej produkty są pełne smaku. Co trzeba wiedzieć na temat komory wędzarniczej?
Budowa komory wędzarniczej
Komora wędzarnicza składa się z izolowanych termicznie elementów, które wspólnie tworzą hermetyczny korpus. To właśnie w nim dym unosi się, okalając produkty, a następnie wydostaje się na zewnątrz komory. Żywność poddawana procesom wędzarniczym zawiesza się na specjalnym łańcuchu. Jednostajnie się przesuwa, dlatego zapewnia znakomity efekt wędzenia. Najważniejszym elementem komory jest jej sufit, odpowiadający za cyrkulację powietrza – mówi nasz ekspert z firmy MIKSTER. Ponadto w urządzeniu znajdują się: wentylator, wymiennik ciepła i różne układy pozwalające na jej właściwe funkcjonowanie, w tym układ zasysający dym, układ wylotowy czy układ zimnego suszenia.
Zastosowanie komory wędzarniczej
Zastosowanie komory wędzarniczej to przede wszystkim wędzenie produktów żywnościowych, nie tylko mięs, ale również ryb, serów czy różnego rodzaju przetworów mięsnych. Przed proces wędzenia nabywają one charakterystycznego smaku, zapachu i koloru. Zwiększa się także ich wartość pokarmowa oraz trwałość, dlatego z powodzeniem nadają się do dłuższego przechowywania. Dym wędzarniczy bowiem zawiera składniki o działaniu przeciwgrzybiczym oraz przeciwbakteryjnym. Wędzenie może trwać od kilku godzin do nawet kilku tygodni. Wszystko jest zależne od rodzaju produktów oraz temperatury, w jakiej odbywa się cały proces.Zalety komory wędzarniczej
Komora wędzarnicza nie tylko nadaje oryginalne właściwości smakowe i zapachowe produktów żywnościowych i pozwala na ich dłuższe przechowywanie. Jej budowa pozwala zachować idealne warunki w jej wnętrzu, przeprowadzając niezbędne procesy parzenia oraz schładzania. To one bowiem kończą proces tradycyjnego wędzenia i pozwalają cieszyć się wspaniałymi walorami smakowymi wędlin czy też serów.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana