Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Białe mięso – doskonałe źródło białka na diecie
Zima to zwykle czas, kiedy lubimy zaszyć się w ciepłym domu pod kocem, z kubkiem gorącego napoju i nierzadko miską przekąsek. Z kolei zbliżająca się wiosna najczęściej popycha nas do przejścia na dietę i zwiększenia aktywności fizycznej. Układając jadłospis, warto zadbać, aby dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Dlaczego białe mięsko jest doskonałym źródłem białka?
Dlaczego białko jest tak ważne w diecie?
Nie tylko będąc na diecie odchudzającej, ale też każdego dnia powinniśmy dbać o dostarczanie organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Dobrze zbilansowana dieta to odpowiednia ilość makroskładników, czyli węglowodanów, tłuszczów oraz białek. Próbując zrzucić zbędne kilogramy, dużo ludzi zaczyna unikać większości produktów spożywczych, doprowadzając w ten sposób do niedoborów. Szacuje się, że każdy człowiek powinien przyjmować od 1 g do 2,5 g białka na 1 kg masy swojego ciała. Dlaczego jest ono tak istotne? Przede wszystkim białka to aminokwasy, które budują nowe tkanki oraz odbudowują te uszkodzone. Ponadto są pomocne w biosyntezie ciał odpornościowych, a co za tym idzie – ważnym czynnikiem obrony przed drobnoustrojami chorobotwórczymi. Białka odpowiadają również za transport substancji przez błony komórkowe i usuwanie toksyn z organizmu.
Przeczytaj również: Drób to nie tylko kury - dlaczego warto jeść mięso indyka?
Jak dostarczyć białka, będąc na diecie?
Nie od dziś wiadomo, że doskonałym źródłem białka są produkty odzwierzęce. Będąc na diecie z pewnością szczególnie uważasz na to, jakie produkty wybierasz. Chcesz dostarczyć organizmowi odpowiednią ilość białka, a jednocześnie zrzucić zbędne kilogramy. Dlatego warto sięgać po białe mięso. Tym mianem określane jest przede wszystkim mięso drobiowe – kur, kaczek, gęsi, indyków, przepiórek oraz gołębi. Białe mięso to nie tylko świetne źródło białka, ale także bogactwo witamin z grupy B, cynku, selenu oraz żelaza. Ponadto białe mięso jest lekkostrawne i zawiera dużo mniej kalorii niż mięso czerwone. Dodatkowo spożywając pokarmy mięsne na diecie, zapewniasz sobie sytość na dłużej, a to znacznie zmniejsza chęć na podjadanie i sięganie po niezdrowe przekąski.
Przeczytaj również: Porady dla restauratorów - jak wybrać odpowiedniego dostawcę mięsa i wędlin?
Jakie mięso wybierać?
Przede wszystkim, ważne jest, aby sięgać po mięso ze sprawdzonego źródła. Mięso musi być świeże, a jego kolor powinien być bladoróżowy lub lekko czerwony. W Małopolsce hurtową sprzedażą wysokiej jakości mięs i wędlin zajmuje się firma Inter-Wen. Chcąc stracić nieco na wadze, dobrze jest sięgać po mięso z kurczaka bądź indyka. W ten sposób możesz przyrządzić pyszne potrawy, które zapewnią Ci sytość, a jednocześnie nie dostarczą dużej ilość kalorii. Pierś z indyka możesz zamarynować w ulubionych przyprawach oraz ziołach i upiec bez dodatku tłuszczu. Z kolei kurczak świetnie nadaje się na grilla. Sięgając po białe mięso, zapewnisz sobie doskonałe źródło białka i smaczny posiłek.
Przeczytaj również: Porównanie mięsa wieprzowego i wołowego: wartości odżywcze i zastosowanie
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana