Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Bez cukru, bez glutenu i dla alergików, czyli torty na zamówienie bezpieczne dla zdrowia
Obecnie coraz więcej osób decyduje się na eliminowanie ze swojej diety wybranych składników. Wśród nich bardzo często pojawiają się gluten i cukier. Pierwszy może powodować problemy trawienne, a drugi – jest kaloryczny, a niektórzy określają go mianem „białej śmierci”. Z tego powodu powstały firmy, które tworzą pyszne ciasta bez dodatku gluteny czy cukru, idealne m.in. dla alergików.
Z czego powstają ciasta dla alergików?
Niektóre osoby borykają się z uczuleniami, które uniemożliwiają jedzenie klasycznych ciast na bazie mąki, często z dużą ilością cukru. Wówczas stosuje się inne składniki, pozwalające na uzyskanie podobnej konsystencji i smaku wypieku. W przypadku ciast bezglutenowych najczęściej stosuje się mąkę migdałową, kukurydzianą czy ryżową. W ten sposób można całkowicie wykluczyć zboża będące źródłem glutenu.
Przeczytaj również: Jak uzyskuje się efekt tortu 3D?
Wiele osób prowadzi zdrowy tryb życia, decydując się również na wykluczenie cukru. Wówczas można bazować na naturalnie słodkich składnikach, na przykład daktylach czy suszonych owocach. Popularnym rozwiązaniem okazuje się także postawienie na naturalne substancje słodzące, które pozwalają na uzyskanie bardzo podobnego smaku, a jednocześnie nie mają żadnych kalorii. Doskonałym przykładem takich środków jest ksylitol. Niekiedy w ciastach stosuje się również miód. Oprócz słodyczy dodaje on ciastom dodatkowych właściwości prozdrowotnych.
Przeczytaj również: Z jakim wyprzedzeniem zamówić tort, by został przygotowany na czas?
Tory tworzone na indywidualne zamówienie
Niektóre firmy, takie jak Słodkie Marzenia w Warszawie, oferują możliwość zamówienia ciast na zamówienie. Wówczas można zrezygnować z konkretnych składników, szczególnie gdy Ty lub któryś z Twoich gości jesteście uczuleni na wybrane produkty. To dobra opcja zarówno dla osób, które wykluczają cukier czy gluten, jak i wegan i ludzi borykających się z alergiami. Torty na zamówienie są więc idealnie dopasowane do potrzeb nawet najbardziej wymagających konsumentów. Co więcej, klient może zdecydować także dekoracji takiego wypieku.
Ciasta bez cukru czy glutenu sprawdzą się idealnie np. w sytuacji, gdy zapraszasz wiele osób, a wśród nich znajdują się osoby borykające się z różnymi alergiami. Taki tort spisze się zarówno podczas urodzin, jak i wesela czy innych okazji. To bezpieczne rozwiązanie także wtedy, gdy nie wiesz, czy wśród gości nie występują określone nietolerancje. Na ciasta bez cukru czy glutenu decydują się też osoby prowadzące zdrowy tryb życia, chcąc eliminować puste kalorie. Z tego powodu takie wypieki cieszą się rosnącą popularnością.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana