Materiał Partnera

Bez cukru, bez glutenu i dla alergików, czyli torty na zamówienie bezpieczne dla zdrowia

Bez cukru, bez glutenu i dla alergików, czyli torty na zamówienie bezpieczne dla zdrowia

Obecnie coraz więcej osób decyduje się na eliminowanie ze swojej diety wybranych składników. Wśród nich bardzo często pojawiają się gluten i cukier. Pierwszy może powodować problemy trawienne, a drugi – jest kaloryczny, a niektórzy określają go mianem „białej śmierci”. Z tego powodu powstały firmy, które tworzą pyszne ciasta bez dodatku gluteny czy cukru, idealne m.in. dla alergików.

Z czego powstają ciasta dla alergików? 

Niektóre osoby borykają się z uczuleniami, które uniemożliwiają jedzenie klasycznych ciast na bazie mąki, często z dużą ilością cukru. Wówczas stosuje się inne składniki, pozwalające na uzyskanie podobnej konsystencji i smaku wypieku. W przypadku ciast bezglutenowych najczęściej stosuje się mąkę migdałową, kukurydzianą czy ryżową. W ten sposób można całkowicie wykluczyć zboża będące źródłem glutenu.

Wiele osób prowadzi zdrowy tryb życia, decydując się również na wykluczenie cukru. Wówczas można bazować na naturalnie słodkich składnikach, na przykład daktylach czy suszonych owocach. Popularnym rozwiązaniem okazuje się także postawienie na naturalne substancje słodzące, które pozwalają na uzyskanie bardzo podobnego smaku, a jednocześnie nie mają żadnych kalorii. Doskonałym przykładem takich środków jest ksylitol. Niekiedy w ciastach stosuje się również miód. Oprócz słodyczy dodaje on ciastom dodatkowych właściwości prozdrowotnych.

Tory tworzone na indywidualne zamówienie 

Niektóre firmy, takie jak Słodkie Marzenia w Warszawie, oferują możliwość zamówienia ciast na zamówienie. Wówczas można zrezygnować z konkretnych składników, szczególnie gdy Ty lub któryś z Twoich gości jesteście uczuleni na wybrane produkty. To dobra opcja zarówno dla osób, które wykluczają cukier czy gluten, jak i wegan i ludzi borykających się z alergiami. Torty na zamówienie są więc idealnie dopasowane do potrzeb nawet najbardziej wymagających konsumentów. Co więcej, klient może zdecydować także  dekoracji takiego wypieku.

Ciasta bez cukru czy glutenu sprawdzą się idealnie np. w sytuacji, gdy zapraszasz wiele osób, a wśród nich znajdują się osoby borykające się z różnymi alergiami. Taki tort spisze się zarówno podczas urodzin, jak i wesela czy innych okazji. To bezpieczne rozwiązanie także wtedy, gdy nie wiesz, czy wśród gości nie występują określone nietolerancje. Na ciasta bez cukru czy glutenu decydują się też osoby prowadzące zdrowy tryb życia, chcąc eliminować puste kalorie. Z tego powodu takie wypieki cieszą się rosnącą popularnością.

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników do artykułu

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Pliki cookies (tzw. "ciasteczka") stanowią dane informatyczne, w szczególności tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.

Dowiedz się więcej Akceptuję