Artykuł sponsorowany

Barbecue a grill - na czym polega różnica?

Barbecue a grill  - na czym polega różnica?

Grillowanie to bardzo popularny sposób obróbki cieplnej potraw, w szczególności mięs i ryb. W ostatnim czasie coraz większym uznaniem cieszą się również dania przygotowywane metodą barbecue. Wbrew powszechnemu przekonaniu obie te techniki kulinarne nie są tym samym – mimo że bazują na wykorzystaniu ognia i rusztu, między nimi występuje wiele istotnych różnic. Dowiedz się więcej na ich temat.

Na czym polega grillowanie?

W Polsce moda na grillowanie rozpoczęła się w latach 90-tych i trwa nieprzerwanie do dziś. Obecnie trudno już wyobrazić sobie letnią imprezę w przydomowym ogródku, której głównym punktem programu nie byłyby dania z wysokiej jakości grilla. Jak są one przygotowywane? Główne założenie grillowania to:

  • opiekanie jedzenia na otwartym ogniu,

  • wysoka temperatura obróbki – około 180 stopni Celsjusza,

  • stosunkowo krótki czas opiekania – zazwyczaj do przygotowania pojedynczej porcji wystarczy 30 do 40 minut.

Taka specyfika metoda powoduje, że nadaje się ona przygotowania raczej małych kawałków jedzenia, np. kiełbasek, szaszłyków, karkówki czy hamburgerów.

Czym jest barbecue?

Na pierwszy rzut oka barbecue jest bardzo podobne do grillowania, gdyż również wykorzystuje się w nim ruszt oraz źródło ognia. Kluczową kwestią, odróżniającą barbecue od grilla jest wykorzystanie w nim pokrywy, która szczelnie zamyka ruszt wraz z paleniskiem, zapobiegając ucieczce dymu i temperatury. Dym jest ważnym elementem leżącym u podstawy barbecue, gdyż wpływa na walory smakowy przygotowywanych potraw. Pozostałe założenia to zmniejszenie temperatury obróbki do około 120 stopni i jednoczesne wydłużenie całego procesu – przygotowanie potraw tą metodą może trwać nawet kilka godzin. Barbecue sprawdza się w przygotowywaniu większych porcji, np. całych kurczaków czy żeberek.

Jaki sprzęt na grilla i barbecue?

Niezależnie od tego jaką metodą przygotowania dania z ruszt preferujemy, potrzebny nam będzie odpowiedniej jakości sprzęt. Przykładem są tu grillo-wędzarnie marki Smoker. Urządzenia te wytwarzane są z wysokiej jakości blachy kotłowej, która skutecznie utrzymuje odpowiednią temperaturę. Ich liniowa konstrukcja daje pełną kontrolę nad procesem obróbki – między innymi temperaturą – a także w korzystny sposób wpływa na wartości odżywcze i smakowe przygotowywanych na nich potraw.

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników do artykułu

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.