Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Barbecue a grill - na czym polega różnica?

Grillowanie to bardzo popularny sposób obróbki cieplnej potraw, w szczególności mięs i ryb. W ostatnim czasie coraz większym uznaniem cieszą się również dania przygotowywane metodą barbecue. Wbrew powszechnemu przekonaniu obie te techniki kulinarne nie są tym samym – mimo że bazują na wykorzystaniu ognia i rusztu, między nimi występuje wiele istotnych różnic. Dowiedz się więcej na ich temat.
Na czym polega grillowanie?
W Polsce moda na grillowanie rozpoczęła się w latach 90-tych i trwa nieprzerwanie do dziś. Obecnie trudno już wyobrazić sobie letnią imprezę w przydomowym ogródku, której głównym punktem programu nie byłyby dania z wysokiej jakości grilla. Jak są one przygotowywane? Główne założenie grillowania to:
Przeczytaj również: Czym się różni rozwód od separacji?
opiekanie jedzenia na otwartym ogniu,
wysoka temperatura obróbki – około 180 stopni Celsjusza,
stosunkowo krótki czas opiekania – zazwyczaj do przygotowania pojedynczej porcji wystarczy 30 do 40 minut.
Taka specyfika metoda powoduje, że nadaje się ona przygotowania raczej małych kawałków jedzenia, np. kiełbasek, szaszłyków, karkówki czy hamburgerów.
Czym jest barbecue?
Na pierwszy rzut oka barbecue jest bardzo podobne do grillowania, gdyż również wykorzystuje się w nim ruszt oraz źródło ognia. Kluczową kwestią, odróżniającą barbecue od grilla jest wykorzystanie w nim pokrywy, która szczelnie zamyka ruszt wraz z paleniskiem, zapobiegając ucieczce dymu i temperatury. Dym jest ważnym elementem leżącym u podstawy barbecue, gdyż wpływa na walory smakowy przygotowywanych potraw. Pozostałe założenia to zmniejszenie temperatury obróbki do około 120 stopni i jednoczesne wydłużenie całego procesu – przygotowanie potraw tą metodą może trwać nawet kilka godzin. Barbecue sprawdza się w przygotowywaniu większych porcji, np. całych kurczaków czy żeberek.
Przeczytaj również: Dlaczego warto zainwestować w profesjonalne grille ogrodowe na eventy?
Jaki sprzęt na grilla i barbecue?
Niezależnie od tego jaką metodą przygotowania dania z ruszt preferujemy, potrzebny nam będzie odpowiedniej jakości sprzęt. Przykładem są tu grillo-wędzarnie marki Smoker. Urządzenia te wytwarzane są z wysokiej jakości blachy kotłowej, która skutecznie utrzymuje odpowiednią temperaturę. Ich liniowa konstrukcja daje pełną kontrolę nad procesem obróbki – między innymi temperaturą – a także w korzystny sposób wpływa na wartości odżywcze i smakowe przygotowywanych na nich potraw.
Przeczytaj również: Jakie są różnice między tekturą falistą a tekturą litą?
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana