Artykuł sponsorowany

Azotowanie niskociśnieniowe w praktyce

Azotowanie niskociśnieniowe w praktyce

Azotowanie należy do grupy procesów obróbki cieplno-chemicznej, jego celem jest zmiana właściwości lub poprawa odporności na korozję stopów żelaza. Możliwe jest też połączenie działania węgla i azotu – wówczas mamy do czynienia z procesem węgloazotowania, dzięki któremu na stali powstają twarde, odporne na ścieranie powłoki. Co jeszcze warto wiedzieć o azotowaniu?

Azotowanie – zaawansowana obróbka stopów

Azotowanie jest, obok nawęglania, hartowania czy węgloazotowania, jednym z najczęściej wykorzystywanych sposobów zaawansowanej technologicznie obróbki cieplnej i cieplno-chemicznej metali oraz ich stopów. Proces azotowania może być oparty na różnych technologiach i materiałach: poza omawianym w tym artykule azotowaniem gazowym spotykane jest azotowanie plazmowe, w złożach fluidalnych, w proszkach oraz jonowe. Azotowaniu poddaje się elementy podlegające dużym obciążeniom, które muszą mieć określoną twardość oraz odporność na ścieranie i zmęczenie. Możliwość dostosowania głębokości warstwy dyfuzyjnej (czyli utwardzanej z wykorzystaniem azotu warstwy wierzchniej materiału) do wymagań stawianych danemu produktowi czyni z azotowania bardzo użyteczną i wszechstronnie stosowaną w przemyśle technologię. Azotowaniu poddawane są często takie elementy jak: koła zębate, wały korbowe, wały krzywkowe, popychacze, części zaworów, sprężyny, śruby do wyciskania, oprzyrządowanie do odlewania ciśnieniowego, matryce kuźnicze, aluminiowe matryce do wyciskania, wtryskiwacze i formy do tworzyw.

Azotowanie gazowe: o procesie

W azotowaniu gazowym wykorzystuje się określone rodzaje stali: stal węglową, niskostopową oraz stopową. Sam proces składa się z trzech etapów: dysocjacji amoniaku (wydzielaniu z niego po podgrzaniu aktywnych atomów azotu), absorpcji (wchłanianiu przez metal azotu tworzącego z żelazem azotek) oraz dyfuzji (wnikaniu atomów azotu w obrabiany materiał). Aby uzyskać pożądany efekt, najlepiej korzystać z gatunków stali zawierających takie pierwiastki jak chrom, molibden, wanad, tytan i aluminium, gdyż dzięki nim łatwiej powstają azotki. Jak podpowiada specjalista z firmy PPHU Głowacki, nie powinno być przeciwskazań do azotowania gazowego stali, jeśli tylko zawartość chromu nie jest większa w danym stopie niż 5%. Proces ten z powodzeniem sprawdza się w przypadku stali narzędziowej czy stali sprężynowej, natomiast odradza się go przy stali spiekanej o niskiej gęstości. Warto też na koniec zaznaczyć, że azotowanie gazowe jest procesem niskotemperaturowym, a dla uzyskania lepszych efektów materiał powinien zostać poddany ulepszeniu cieplnemu przed przystąpieniem do azotowania.

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników do artykułu

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.