Materiał Partnera

Akcesoria do grillowania

Akcesoria do grillowania

W Polsce sezon wiosenno-letni kojarzy się wszystkim z grillowaniem. Nie da się ukryć, że to jedna z bardziej lubianych form spędzania przez Polaków wolnego czasu. Nic w tym dziwnego, bo łączy w sobie możliwość odpoczynku na świeżym powietrzu z przyjemnością jedzenia grillowanych smakołyków. Jednak, aby grillowanie było w pełni udane, warto zaopatrzyć się w odpowiednie akcesoria.

Najważniejszy grill

Choć dla większości z was jest to oczywiste, to nie możemy jednak zupełnie pominąć tego tematu – aby móc spędzać weekendowe wieczory pałaszując upieczone na grillu przysmaki, konieczne jest posiadanie dobrego grilla.
- Wybierać można spośród grilli węglowych, gazowych i elektrycznych, o różnych kształtach i w różnych rozmiarach, dlatego każdy znajdzie grilla idealnie dopasowanego do własnych potrzeb – zauważa nasz rozmówca reprezentujący sklep WEB GRILLE.
Jeśli ten etap macie już za sobą, to kolejne na liście zakupów powinny znaleźć się odpowiednie akcesoria, bez których cała akcja nie ma zbyt dużych szans na powodzenie.

Podstawowe akcesoria do grillowania

Jeśli dopiero zaczynacie swoją przygodę z grillowaniem, to koniecznie musicie zaopatrzyć się w takie a kcesoria do grillowania, jak:
  • podpałki – bez nich nie da się grillować, dlatego najlepiej zdecydować się na taki ich rodzaj, który umożliwi szybkie i bezproblemowe rozpalenie urządzenia; w sklepach znaleźć można wiele różnych podpałek, w tym m.in. płyny ekologiczne, które nie osiadają na jedzeniu, parafinowe blistry czy podpałka z płyty wiórowej,
  • szpilki do szaszłyków – najlepiej wybierać modele chromowane, ponieważ są one bardzo odporne na wpływ czynników zewnętrznych i mają wysoką wytrzymałość mechaniczną,
  • łopatki – przydają się do przekładania mięsa, powinny być na tyle długie, by chronić nas przed ogniem, najpopularniejsze są łopatki drewniane,
  • przedłużane widelce i szczypce – ich zastosowanie jest podobne do łopatek,
  • ruszty – sprzedawane w różnych wersjach różniących się od siebie głównie materiałami i rozmiarami, najczęściej wyboru dokonuje się między ciężkimi i długo nagrzewającymi się rusztami żeliwnymi, które długo trzymają ciepło, a rusztami ze stali żeliwnej, czyli lżejszych i szybciej nagrzewających się odmianach (równie szybko tracą ciepło),
  • lawa wulkaniczna – kamienie wykorzystywane do rozprowadzania ciepła na całej powierzchni grilla; ponadto, pochłaniają nadmiar tłuszczu kapiący z grillujących się potraw.
Poza wyżej wymienionymi, konieczne są także środki do czyszczenia grilla, czyli chemiczne preparaty występujące zwykle w postaci płynów ze spryskiwaczem. Ich zadaniem jest usuwanie zaschniętego tłuszczu oraz innego rodzaju zabrudzeń, dzięki czemu można utrzymywać sprzęt w czystości.

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników do artykułu

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Pliki cookies (tzw. "ciasteczka") stanowią dane informatyczne, w szczególności tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.

Dowiedz się więcej Akceptuję