Materiał Partnera

5 pomysłów na oscypek. Dania i przepisy

5 pomysłów na oscypek. Dania i przepisy

Ser z mleka owczego prosto z Podhala, czyli oscypek, to dzisiaj niekwestionowany król wszystkich serów góralskich. Jego nieco ostrzejszy smak sprawia, że stanowi doskonały dodatek rozmaitych potraw, ale z powodzeniem można się nim zajadać w formie samodzielnej przystawki. Poznaj 5 pomysłów na dania z oscypkiem w roli głównej, zarówno te podstawowe, ale również zaskakujące, które urozmaicą tradycyjne kulinaria.

Oscypek z grilla z żurawiną

Ponieważ smak oscypka jest bardzo wyrazisty i słony, do tego sera świetnie pasują słodkie dodatki. Może być jedzony na zimno, ale jeszcze lepiej smakuje z grilla. Wystarczy położyć go na grillu węglowym albo gazowym w ogrodzie, nieco podgrzać i serwować z konfiturą żurawinową, aby stanowił pyszną zakąskę podczas biesiady na świeżym powietrzu. Warto dodać, że w takiej samej formie udaje się go przyrządzić na tradycyjnej patelni albo wkładając na kilka minut do rozgrzanego do 180°C piekarnika. Dla urozmaicenia smaku można położyć na oscypek plasterek podsmażonego boczku.

Oscypek w sałatce

W postaci na zimno albo grillowanej oscypek może stanowić doskonały dodatek do wiosennej sałatki. Najlepiej pokroić go w kostkę i połączyć z rukolą, pomidorami i pestkami dyni. Propozycją w nieco bardziej niecodziennej odsłonie będzie pyszny z dodatkiem gruszki albo buraka. Aby danie z oscypkiem smakowało naprawdę wyśmienicie, warto kupować sery podhalańskie najlepszej jakości, tworzone według tradycyjnych receptur. Oferuje je między innymi Przetwórstwo Mleka Pieniążkowice.

Oscypek w panierce

Pokrój góralski ser w grubsze plastry i obtocz je w jajku oraz bułce tartej. Następnie smaż 2-3 minuty po każdej stronie ma małym ogniu. Serwuj z zieloną sałatą oraz kaszą. W tej formie oscypek może stanowić pożywny obiad albo kolację na gorąco.

Oscypek z zapiekanymi warzywami

Pieczona papryka, bakłażan albo cukinia będą mieć bardziej wyrazisty smak, jeśli oprószysz je startym oscypkiem. Z łatwością przygotujesz również rozmaite tarty z oscypkiem. Na ciasto francuskie wyłóż pokrojone w plastry warzywa, na przemian przełożone plastrami oscypka. Po 20 minutach wyjmiesz z piekarnika smakowitą kolację.

Oscypek w formie farszu

Starty oscypek możesz połączyć ze szpinakiem i śmietanką albo suszonymi pomidorami czy oliwkami i w takiej formie nafaszerować całą kompozycją roladki z polędwiczek wieprzowych. Taki sam farsz smakuje pysznie z pieczarkami oraz pieczonymi ziemniakami. Jeśli połączysz go z bryndzą, szczypiorkiem, jajkiem oraz bułką tartą, stworzysz farsz do pierogów.

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników do artykułu

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Pliki cookies (tzw. "ciasteczka") stanowią dane informatyczne, w szczególności tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.

Dowiedz się więcej Akceptuję