W jaki sposób wybrać krzesła i stoły restauracyjne?

Meble są chyba najistotniejszym elementem wystroju lokalu gastronomicznego. Trudno wyobrazić sobie restaurację bez stołów i krzeseł. Nie mogą to być zwykłe meble. Po pierwsze, są one znacznie bardziej eksploatowane niż domowe, więc muszą być odpowiednio trwałe. Po drugie – muszą licować z charakterem lokalu i sprawiać, aby klienci chętnie z nich korzystali. W jaki sposób wybrać krzesła i stoły dla branży HoReCa?

Zanim kupisz meble do lokalu

Przystępując do poszukiwania mebli do lokalu gastronomicznego, musimy mieć świadomość, że w ten sposób definiujemy jego styl i charakter. Gość, przekraczając próg restauracji, w ułamku sekundy omiecie wzrokiem wystrój i wyciągnie wnioski co do oferty lokalu, pułapu cenowego czy panujących wśród obsługi standardów. Dlatego meble absolutnie nie mogą odpychać klienta, a dodatkowo muszą mu dostarczać zwięzłej wizualnej informacji. Przykładowo: białe meble z niebieskimi dodatkami sugerują, że jesteśmy w miejscu, gdzie serwowana jest kuchnia grecka.

W związku z powyższym, aby wybrać odpowiednie stoły i krzesła do restauracji, trzeba dysponować pewnymi informacjami. Przede wszystkim – jaki styl restauracji nas interesuje? Nie mniej istotne są sprawy techniczne: ilu gości chcemy pomieścić? Ilu ich usadzić przy jednym stole? Jaką powierzchnią dysponujemy? Dopiero z taką wiedzą można rozpocząć poszukiwania idealnych mebli dla HoReCa.

Wygląd i trwałość

Z racji tego, że stoły restauracyjne są używane niemal bez przerwy, a po każdym skończonym posiłku czyszczone, muszą wykazywać się znaczną odpornością na zarysowania, wilgoć i ścieranie, tak aby inwestycja okazała się trafiona, blaty długo lśniły nowością, a tapicerki kusiły sprężystością.

W parze z odpornością i jakością musi iść odpowiedni styl. Tutaj panuje dowolność, ponieważ to pomysł na restaurację determinuje jej wygląd, a więc także dobór mebli. Meblant oferuje szeroki wybór stołów i krzeseł restauracyjnych. Są wśród nich komplety proste i klasyczne, jak też pełne wyszukanej elegancji.

Znajdą tu coś dla siebie także zwolennicy modnego ostatnio minimalizmu, naturalności oraz bieli. Skromne sosnowe meble w kolorze drewna lub białe to coraz popularniejszy pomysł na nowo otwierane punkty gastronomiczne. Ich zaletą jest łatwość zaaranżowania wnętrza. To duży atut zwłaszcza dla lokali, które dopiero kreują swoją tożsamość.