Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Właściwości i zastosowanie komór chłodniczych
Komory chłodnicze, zwane również komorami mroźniczymi, to nic innego jak chłodzone pomieszczenia służące do przechowywania różnego rodzaju artykułów spożywczych. Stosowane są do utrwalania, magazynowania i transportowania produktów, które łatwo i szybko się psują. Jakie właściwości powinny mieć dobrej klasy komory chłodnicze i gdzie na ogół się je wykorzystuje?
Wpływ niskiej temperatury na przechowywanie żywności
Celem stosowania komór chłodniczych jest zachowanie określonych produktów w stanie świeżości, bez zmiany ich smaku, koloru czy składu. Wszyscy bowiem pamiętamy, że temperatura otoczenia ma istotny wpływ na chemiczne i mikrobiologiczne procesy zachodzące w artykułach spożywczych. Niska temperatura znacznie spowalnia rozwój drobnoustrojów i bakterii. W praktyce więc, im niższa temperatura, tym bardziej spowolniony jest przebieg reakcji chemicznych. Dlatego właśnie do przechowywania i transportowania żywności wykorzystywane są różnego rodzaju komory chłodnicze. Projektowaniem i budową takich komór zajmują się wyspecjalizowane w tym firmy, takie jak na przykład PUCH.Jakie są dostępne rodzaje komór?
Z uwagi na konstrukcję komory chłodnicze podzielić można na komory składane z segmentowych płyt poliuretanowych, montowane w całości z płyt poliuretanowych czy komory murowane wolnostojące. Ponadto komory chłodnicze dzieli się ze względu na temperaturę. Na tej podstawie wyróżnia się komory chłodnicze klasyczne (od 0 do 10 stopni Celsjusza), mroźnicze (od -5 do -25 stopni Celsjusza), mroźnicze głębokiego mrożenia (średnio -30 stopni Celsjusza) oraz komory z tzw. atmosferą kontrolowaną. Wszystkie urządzenia tego rodzaju są produkowane ze specjalnych płyt warstwowych, które posiadają odpowiednie atesty i spełniają podstawowe wymogi sanitarne. W końcu mają one stały kontakt z artykułami spożywczymi.Jak zbudowane są komory chłodnicze
Grubość płyt w komorach chłodniczych uzależniona jest od współczynnika przenikania ciepła. Drzwi w nich stosowane muszą posiadać doskonałą izolację cieplną. Na ogół stosuje się drzwi obrotowe lub przesuwne. Wewnętrzna przestrzeń wypełniana jest pianką poliuretanową. Ponadto w każdej komorze musi znaleźć się termostat chroniący przed przegrzaniem. Oprócz tego, aby zminimalizować straty ciepła w czasie otwierania drzwi, w większości komór montowane są specjalne kurtyny paskowe. Ograniczają one w znacznym stopniu ilość ciepła napływającego do środka komory chłodniczej, gdy drzwi są otwarte. Przy okazji eliminowany jest problem oszraniania czy obladzania parownika.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana