Zdrowa żywność, czyli jaka?

Media bezustannie bombardują nas wiadomościami na temat przełomowych odkryć w dziedzinie zdrowego odżywiania, raportami o niebezpiecznych właściwościach rozmaitych składników żywieniowych i receptami na idealne diety. W natłoku informacji czasami trudno jest zorientować się, które z tych rad faktycznie są dla nas wartościowe i czym kierować się komponując własną zdrową dietę.

zdrowa-zywnosc

Nie wszystko zdrowe, co ma 0%

Jednym z najpopularniejszych w ostatnich czasach chwytów marketingowych w branży spożywczej jest oznaczanie produktów etykietami z informacją o obniżonej zawartości tłuszczu lub jego całkowitą eliminacją. Dla osób szukających sposobów na zrzucenie wagi bardzo często takie deklaracje są skutecznym wabikiem. Niestety, odtłuszczone mleko czy ser z minimalną zawartością tłuszczu tak naprawdę wcale nie pomogą w odchudzaniu czy utrzymaniu dobrego zdrowia.

Dieta każdego człowieka powinna być przede wszystkim zrównoważona. Oznacza to, że musimy znaleźć w niej miejsce dla wszystkich składników odżywczych, w tym również tłuszczy i węglowodanów – przekonuje ekspert z firmy „Słoneczko”, prowadzącej sieć sklepów stacjonarnych ze zdrową żywnością w Łodzi oraz sklep internetowy.

Zdrowa żywność prosto z natury

Najprostsza definicja zdrowej żywności kładzie nacisk na możliwie jak najbardziej naturalny skład produktów spożywczych. Zatem szukając zdrowego jedzenia należy patrzeć na jego etykietę nie pod kątem eliminacji naturalnych składników, ale ograniczenia sztucznych dodatków, takich jak barwniki i konserwanty.

Zasadę tę możemy uprościć do stwierdzenia, że im mniej przetworzona żywność, tym lepszy wpływ na zdrowie będzie miało jej spożywanie. Oznacza to, że zawsze zdrowszym wyborem będzie przygotowanie posiłków w domu z podstawowych składników, niż zakup gotowych dań, których skład często może brzmieć zagadkowo.

Kolejnym ważnym zagadnieniem jest sposób produkcji żywności już na podstawowym etapie. Produkty roślinne pochodzące z upraw bez nawozów sztucznych oraz zwierzęce z hodowli, w których nie stosuje się sztucznych pasz i antybiotyków, są oczywiście zdrowsze od tych pochodzących z dużych przemysłowych gospodarstw, nastawionych przede wszystkim na ilość. Składniki pochodzące z tych najbardziej przyjaznych środowisku gospodarstw rolnych określamy mianem żywności ekologicznej lub BIO i najczęściej posiadają one oznaczenia, ułatwiające odnalezienie ich na sklepowych półkach.

Kolejnym pojęciem, z którym możemy spotkać się często w kontekście zdrowej żywności jest tzw. superfood. Produkty superfood charakteryzują się bardzo wysoką zawartością łatwo przyswajalnych składników odżywczych i naturalnym składem. Do najpopularniejszych artykułów spożywczych z tej kategorii możemy zaliczyć np. jagody goji, siemię lniane, żurawinę czy sok z imbiru.

śr. ocena 5 / głosów 5