Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Właściwości lecznicze boczniaków
Pochodzą z Chin, ale coraz częściej z powodzeniem można je dostać w Polsce. W dziale spożywczym warto szukać ich w okolicy pieczarek, jednak z uwagi na swoje właściwości zdrowotne mogłyby się znaleźć także w aptece. Tradycyjna medycyna chińska wie o tym już od dawna, a współczesne badania naukowe tylko potwierdzają dobroczynny wpływ zawartych w boczniakach substancji na zdrowie człowieka.
Bogactwo składników odżywczych
Niezwykłość tych grzybów przejawia się choćby w tym, że w przeciwieństwie do „zwykłych” grzybów leśnych zawierają bogactwo łatwo przyswajalnych witamin i soli mineralnych. W 100 g boczniaków suszonych jest aż 3 g potasu i 150 mg wapnia oraz 15 proc. dziennej dawki witaminy C, jaką trzeba przyswoić. Do tego jeszcze komplet witamin z grupy B, kwas foliowy i pantotenowy, spore ilości tiaminy, ryboflawiny, niacyny i pirydoksyny, a także cynk, selen, fosfor magnez i żelazo. A to jeszcze nie wszystko!1,6 proc. świeżej masy i aż 18 proc. suchej to przyswajalne w 70 proc. białko, zawartość tłuszczu wynosi zaś odpowiednio zaledwie 0,4 i 1,8 proc., przy czym sporo tu działających prozdrowotnie nienasyconych kwasów tłuszczowych, m.in. alfa-linolenowego. – Niska zawartość sacharydów przekłada się z kolei na fakt, że porcja 100 g świeżych boczniaków ma zaledwie 35-50 kcal – mówi przedstawiciel zajmującej się hodowlą grzybów firmy Rawona z Pszczyny.
Korzyści prozdrowotne
Można je więc jeść regularnie bez ryzyka przytycia, za to wyciągnięciem licznych korzyści, takich jak chociażby przedłużenie żywotności komórek dzięki ergotioneinie. To silnie działający przeciwutleniacz chroniący je przed starzeniem się i uszkodzeniami. W przeciwieństwie do wielu innych antyoksydantów nie ulega rozkładowi w procesie obróbki termicznej, najwięcej go zaś znaleźć można w boczniakach ostrygowatych. Właściwości lecznicze boczniaków różnych gatunków sprawdzają się zresztą nie tylko w ogólnej profilaktyce zdrowotnej, ale też w walce z konkretnymi schorzeniami. Dłuższe spożywanie tych grzybów potrafi obniżyć zbyt wysoki poziom cholesterolu i cukru we krwi, a także poprawić stan naczyń krwionośnych u osób cierpiących na arteriosklerozę.Boczniaki w leczeniu nowotworów
Spore nadzieje pokładane są w boczniakach także w dziedzinie leczenia nowotworów. Zawarty w tych grzybach polisacharyd o nazwie pleuran wykazał w warunkach laboratoryjnych zdolność do zwalczania komórek mięsaka oraz nowotworów prostaty. Niskocząsteczkowe alfa-glukany działają podobnie na komórki raka piersi i okrężnicy, przy jednoczesnym zachowaniu niskiej toksyczności wobec komórek zdrowych. Z kolei zawarte w boczniaku ostrygowatym białko nebrodeolizyna, jak dowiodły inne badania, jest w stanie zahamować aktywność wirusa HIV typu 1.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana