Kiedy i dlaczego warto sięgać po produkty bezglutenowe?

Dieta bezglutenowa polega na wykluczeniu ze swojego żywienia posiłków zawierających gluten, czyli białko roślinne znajdujące się w pszenicy, jęczmieniu, życie oraz owsie. Dzisiaj to bardzo popularna dieta, ale nie dla każdego jest ona korzystna. Rezygnując z glutenowych posiłków, czasami można sobie jedynie zaszkodzić. Kiedy powinniśmy sięgać po produkty bezglutenowe?

produkty-bezglutenowe

Dla kogo jest dieta bezglutenowa?

Dieta bezglutenowa jest polecana jedynie osobom, które chorują na celiakię (zapalną, autoimmunologiczną chorobę jelita cienkiego, którą powoduje trwała nietolerancja glutenu) lub mają alergię na gluten.

Według badań, to od 1 do 2% społeczeństwa, pozostali niepotrzebnie wykluczają ze swojego żywienia gluten, narażając się na niedobór witamin, składników odżywczych i minerałów – komentuje nasz ekspert z firmy Energy.

Aby mieć pewność, że chorujemy na celiakię albo jesteśmy uczuleni na pszenicę, jęczmień, żyto, czy owies, powinniśmy wykonać odpowiednie badania. Co wskazuje na to, że możemy cierpieć na te niedogodności?

Pośród objawów, które wskazują na nietolerancję glutenu, wymienić można:

  • wzdęcia,
  • bóle brzucha,
  • luźne stolce,
  • częste gazy,
  • mdłości,
  • skurcze brzucha,
  • zaparcia,
  • biegunki,
  • naprzemienne biegunki i zaparcia,
  • bóle głowy,
  • zawroty głowy,
  • migreny,
  • drażliwość,
  • zmiany nastroju,
  • osłabienie,
  • mrowienie i drętwienie kończyn,
  • nerwobóle,
  • uczucie zmęczenia po posiłku.

Jeżeli możemy potwierdzić, że wiele z tych dolegliwości towarzyszy nam w codziennym życiu, powinniśmy udać się na wizytę do lekarza i prosić o wystawienie skierowania na badania. Tylko tak będzie można potwierdzić lub wykluczyć chorobę.

Dlaczego warto sięgać po produkty bezglutenowe?

Jeśli okaże się, że chorujemy na celiakię, sięganie po produkty bezglutenowe będzie uzasadnione i przyniesie ze sobą wiele korzyści. Przede wszystkim zredukujemy dysfunkcje zdrowotne, które wynikają z nietolerancji. W końcu zaczniemy normalnie funkcjonować i uwolnimy się od przykrych dolegliwości. Wyeliminujemy biegunki, zaparcia i wzdęcia brzucha. Jelita będą dobrze funkcjonować, a dzięki właściwej pracy kosmków jelitowych, prawdopodobnie dojdzie do utraty zbędnych kilogramów. Ponadto, zmniejszeniu mogą też ulec objawy innych chorób autoimmunologicznych, w tym choroby Hashimoto, które mają wspólne powiązanie.

Dla osób chorujących na celiakię i uczulonych na gluten taka dieta powinna stać się normalnym sposobem żywienia. Odstąpienie od niej może sprawić, że dolegliwości znowu powrócą. Jeśli nie umiemy samodzielnie skomponować zbilansowanej diety, możemy skorzystać z pomocy dietetyka i w końcu zawalczyć o swoje zdrowie.

śr. ocena 5 / głosów 5