Artykuł sponsorowany

Kiedy i dlaczego warto sięgać po produkty bezglutenowe?

Kiedy i dlaczego warto sięgać po produkty bezglutenowe?

Dieta bezglutenowa polega na wykluczeniu ze swojego żywienia posiłków zawierających gluten, czyli białko roślinne znajdujące się w pszenicy, jęczmieniu, życie oraz owsie. Dzisiaj to bardzo popularna dieta, ale nie dla każdego jest ona korzystna. Rezygnując z glutenowych posiłków, czasami można sobie jedynie zaszkodzić. Kiedy powinniśmy sięgać po produkty bezglutenowe?

Dla kogo jest dieta bezglutenowa?

Dieta bezglutenowa jest polecana jedynie osobom, które chorują na celiakię (zapalną, autoimmunologiczną chorobę jelita cienkiego, którą powoduje trwała nietolerancja glutenu) lub mają alergię na gluten.
Według badań, to od 1 do 2% społeczeństwa, pozostali niepotrzebnie wykluczają ze swojego żywienia gluten, narażając się na niedobór witamin, składników odżywczych i minerałów – komentuje nasz ekspert z firmy Energy.
Aby mieć pewność, że chorujemy na celiakię albo jesteśmy uczuleni na pszenicę, jęczmień, żyto, czy owies, powinniśmy wykonać odpowiednie badania. Co wskazuje na to, że możemy cierpieć na te niedogodności? Pośród objawów, które wskazują na nietolerancję glutenu, wymienić można:
  • wzdęcia,
  • bóle brzucha,
  • luźne stolce,
  • częste gazy,
  • mdłości,
  • skurcze brzucha,
  • zaparcia,
  • biegunki,
  • naprzemienne biegunki i zaparcia,
  • bóle głowy,
  • zawroty głowy,
  • migreny,
  • drażliwość,
  • zmiany nastroju,
  • osłabienie,
  • mrowienie i drętwienie kończyn,
  • nerwobóle,
  • uczucie zmęczenia po posiłku.
Jeżeli możemy potwierdzić, że wiele z tych dolegliwości towarzyszy nam w codziennym życiu, powinniśmy udać się na wizytę do lekarza i prosić o wystawienie skierowania na badania. Tylko tak będzie można potwierdzić lub wykluczyć chorobę.

Dlaczego warto sięgać po produkty bezglutenowe?

Jeśli okaże się, że chorujemy na celiakię, sięganie po produkty bezglutenowe będzie uzasadnione i przyniesie ze sobą wiele korzyści. Przede wszystkim zredukujemy dysfunkcje zdrowotne, które wynikają z nietolerancji. W końcu zaczniemy normalnie funkcjonować i uwolnimy się od przykrych dolegliwości. Wyeliminujemy biegunki, zaparcia i wzdęcia brzucha. Jelita będą dobrze funkcjonować, a dzięki właściwej pracy kosmków jelitowych, prawdopodobnie dojdzie do utraty zbędnych kilogramów. Ponadto, zmniejszeniu mogą też ulec objawy innych chorób autoimmunologicznych, w tym choroby Hashimoto, które mają wspólne powiązanie. Dla osób chorujących na celiakię i uczulonych na gluten taka dieta powinna stać się normalnym sposobem żywienia. Odstąpienie od niej może sprawić, że dolegliwości znowu powrócą. Jeśli nie umiemy samodzielnie skomponować zbilansowanej diety, możemy skorzystać z pomocy dietetyka i w końcu zawalczyć o swoje zdrowie.

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników do artykułu

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.