Do czego wykorzystujemy mleko w proszku?

Mleko w proszku otrzymuje się poprzez odparowanie praktycznie całej wody z pełnego lub odtłuszczonego mleka krowiego. Po pasteryzacji surowego mleka, produkt jest zagęszczany, a następnie suszony. Gdzie konkretnie jest wykorzystywane?

mleko-w-proszku

Mleko w proszku – składnik ciast, słodyczy i lodów

Mleko w proszku to składnik, który najczęściej wykorzystywany jest do wypieków. Dzięki niemu można stworzyć pyszne ciasta, kremy bądź słodkie bloki (np. znany w PRL blok czekoladowy). Warto jednak pamiętać, że stosując mleko w proszku trzeba mieć na uwadze jego kaloryczność. Dlatego też zaleca się, aby mleko w proszku „pełne”, rozpuścić w odpowiednich proporcjach z wodą i dzięki temu otrzymać je nie w formie kalorycznej bomby, a zwykłego mleka pasteryzowanego. Oprócz ciast i ciastek mleko w proszku można również wykorzystywać do produkcji lodów. Jeśli w domu posiadasz dodatkowo śmietankę kremówkę 30%, cukier waniliowy i cukier puder, to wystarczy wszystkie składniki oprócz śmietanki (należy ją ubić) połączyć i podgrzać. Następnie, gdy składniki przestudzą się, połączyć ze śmietanką i zmiksować na gładko. Po 3 godzinach w zamrażalniku pyszne lody będą gotowe.

Do czego jeszcze używa się mleka w proszku? – przetwory, wędliny i inne

Mleko w proszku stosowane jest także w diecie dzieci. Warto jednak podkreślić, że nie stanowi produktu zastępczego dla mleka matki lub mleka modyfikowanego. Wiele badań dowodzi, że podawanie go może być niekorzystne dla dzieci uczulonych na białka mleka krowiego, a także ze względu na brak żelaza przyczyniać się do nieprawidłowego funkcjonowania organizmu. Mleko w proszku można jednak stosować jako produkt uzupełniający niedobory wapnia, szczególnie u osób, które np. nie lubią mleka i przetworów mlecznych. Wynika to z faktu, że proszek można przemycić w innych daniach, które nie będą wyróżniały się smakiem bądź aromatem.

Z tego samego względu mleko w proszku wykorzystywane jest także w produkcji m.in. wędlin, przetworów garmażeryjnych, sosów, napojów, koncentratów spożywczych. Wykorzystuje się je także w produkcji pasz dla zwierząt – podkreśla „ROTR” Spółdzielnia Mleczarska w Rypinie.

Mleko w proszku ze względu na swoją formę może być również stosowane w podróży, gdyż w przeciwieństwie do mleka pasteryzowanego jest trwalsze, a w przeciwieństwie do mleka UHT zajmuje mniej miejsca.

śr. ocena 5 / głosów 5