Artykuł sponsorowany

Do czego wykorzystujemy mleko w proszku?

Do czego wykorzystujemy mleko w proszku?

Mleko w proszku otrzymuje się poprzez odparowanie praktycznie całej wody z pełnego lub odtłuszczonego mleka krowiego. Po pasteryzacji surowego mleka, produkt jest zagęszczany, a następnie suszony. Gdzie konkretnie jest wykorzystywane?

Mleko w proszku – składnik ciast, słodyczy i lodów

Mleko w proszku to składnik, który najczęściej wykorzystywany jest do wypieków. Dzięki niemu można stworzyć pyszne ciasta, kremy bądź słodkie bloki (np. znany w PRL blok czekoladowy). Warto jednak pamiętać, że stosując mleko w proszku trzeba mieć na uwadze jego kaloryczność. Dlatego też zaleca się, aby mleko w proszku „pełne”, rozpuścić w odpowiednich proporcjach z wodą i dzięki temu otrzymać je nie w formie kalorycznej bomby, a zwykłego mleka pasteryzowanego. Oprócz ciast i ciastek mleko w proszku można również wykorzystywać do produkcji lodów. Jeśli w domu posiadasz dodatkowo śmietankę kremówkę 30%, cukier waniliowy i cukier puder, to wystarczy wszystkie składniki oprócz śmietanki (należy ją ubić) połączyć i podgrzać. Następnie, gdy składniki przestudzą się, połączyć ze śmietanką i zmiksować na gładko. Po 3 godzinach w zamrażalniku pyszne lody będą gotowe.

Do czego jeszcze używa się mleka w proszku? – przetwory, wędliny i inne

Mleko w proszku stosowane jest także w diecie dzieci. Warto jednak podkreślić, że nie stanowi produktu zastępczego dla mleka matki lub mleka modyfikowanego. Wiele badań dowodzi, że podawanie go może być niekorzystne dla dzieci uczulonych na białka mleka krowiego, a także ze względu na brak żelaza przyczyniać się do nieprawidłowego funkcjonowania organizmu. Mleko w proszku można jednak stosować jako produkt uzupełniający niedobory wapnia, szczególnie u osób, które np. nie lubią mleka i przetworów mlecznych. Wynika to z faktu, że proszek można przemycić w innych daniach, które nie będą wyróżniały się smakiem bądź aromatem.
Z tego samego względu mleko w proszku wykorzystywane jest także w produkcji m.in. wędlin, przetworów garmażeryjnych, sosów, napojów, koncentratów spożywczych. Wykorzystuje się je także w produkcji pasz dla zwierząt – podkreśla „ROTR” Spółdzielnia Mleczarska w Rypinie.
Mleko w proszku ze względu na swoją formę może być również stosowane w podróży, gdyż w przeciwieństwie do mleka pasteryzowanego jest trwalsze, a w przeciwieństwie do mleka UHT zajmuje mniej miejsca.

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników do artykułu

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.