Organizacja idealnej uroczystości okolicznościowej

Wesele, urodziny lub inny jubileusz, a nawet awans służbowy – każda wyjątkowa okazja zasługuje na to, by świętować ją w wyjątkowy sposób. Zaproszeni goście powinni mieć możliwość skupienia się na istocie spotkania, dlatego należy zadbać o jego najdrobniejsze szczegóły: od napojów i jedzenia, przez sprzyjającą celebracji oprawę, aż po gotowość radzenia sobie z nieprzewidywalnymi sytuacjami. Stąd właśnie rosnąca popularność organizacji przyjęć okolicznościowych w hotelach i restauracjach, których personel pozbawi nas wszelkich trosk w tym zakresie.

uroczystosc okolicznosciowa

Plany na miarę

Jeżeli planujemy urządzenie imprezy okolicznościowej, musimy przygotować odpowiednie miejsce, przekąski, muzykę, często również urozmaicenia w postaci dodatkowych atrakcji – a to wszystko i tak zaledwie wierzchołek góry lodowej. Decydując się na organizację uroczystości w hotelu lub restauracji, zlecamy wykonanie wszelkich niezbędnych czynności profesjonalistom. Do nas należy już tylko udział we wstępnym planowaniu. Przy czym wcale nie musimy się martwić, że zapomnimy o jakimś szczególe, który okaże się ważny dopiero w trakcie przyjęcia – menedżer obiektu, z którym współpracujemy, jest zazwyczaj przygotowany zarówno na rozmowę z najbardziej wymagającymi pedantami, jak i z osobami, które mają zaledwie mgliste pojęcie o tym, jak powinna wyglądać uroczystość, która w ich mniemaniu ma być po prostu… idealna.

W zależności od okazji – i liczby zaproszonych osób – możemy poprosić o radę nawet w kwestii samej formy organizacji przyjęcia. Niektóre obiekty, jak na przykład Hotel Borowiecki w Łodzi, biorą na siebie również wykonanie stosownych dekoracji, są też w stanie zorganizować atrakcje dodatkowe, jeżeli takie właśnie będzie nasze życzenie. W zależności od charakteru uroczystości infrastruktura hotelu czy restauracji pozwala urządzić zarówno huczną zabawę z tańcami na parkiecie, jak i wytworny, kameralny bankiet.

Dania i ich podanie

Jednym z najważniejszych elementów idealnego przyjęcia okolicznościowego jest menu. Zazwyczaj istnieje kilka jego wariantów do wyboru, jednak podczas wstępnych przygotowań istnieje możliwość ich modyfikacji, a nawet stworzenia jadłospisu od zera, z uwzględnieniem wszelkich alergii, preferencji czy upodobań (np. wegetarian). Doświadczony menedżer zadba też o optymalny balans liczby i ciężkości dań, a obsługa hotelu czy restauracji – o ich sprawne serwowanie w trakcie uroczystości.

Profesjonalny serwis to zresztą gwarancja, że nasze wymarzone przyjęcie okolicznościowe przebiegnie bez zakłóceń. Zespół kelnerski będzie bowiem doglądać nie tylko zimnego bufetu lub tego, by wszyscy goście na czas otrzymali dania ciepłe, ale też poziomu zapełnienia szklanek i kieliszków. Pozostanie również w gotowości na ewentualne życzenia dodatkowe zgromadzonych, a także na nieprzewidziane przypadki rozlania np. soku czy zupy.

Sprzątanie nie tylko na bieżąco, lecz także po całej imprezie, to kolejny problem z głowy, jeżeli zdecydujemy się na organizację uroczystości okolicznościowej w restauracji bądź hotelu. Podobnie jak przygotowanie posiłków, ma to znaczenie zwłaszcza przy większej liczbie gości. Ogólnie jednak wygoda tego rozwiązania sprawia, że coraz więcej osób się na nie decyduje, niezależnie od tego, z jakiej okazji świętują ani ile osób zapraszają. Doświadczony zespół profesjonalistów przygotuje bowiem oprawę niezapomnianych chwil, dostosowując swoją ofertę do potrzeb, budżetu i oczekiwań nawet najbardziej wymagających klientów.