Mistrzostwa Polski Baristów Latte Art 2017

Już w najbliższy piątek, 3 marca, rozpoczną się kolejne Mistrzostwa Polski Baristów Latte Art. Jak co roku mistrzostwa odbędą się w Rumii, w Akademii Kawy i Herbaty J. J. Darboven. Organizatorami zawodów jest szkoła baristów Colours of Coffee, natomiast głównymi sponsorami Akademia Kawy i Herbaty J. J. Darboven oraz producent niezwykle cenionego mleka dla baristów Blanco, ROTR Spółdzielnia Mleczarska w Rypinie.

Co to jest sztuka Latte Art?

Latte Art to sztuka malowania mlekiem po powierzchni kawy espresso. Jak nietrudno się domyślić, żeby uzyskane wzory były odpowiednio wyraziste i miały szansę się odpowiednio długo utrzymać, niezbędne jest korzystanie z dobrej aromatycznej kawy (w trakcie zawodów uczestnicy malują wzory na kawie Alfredo Espresso) oraz zimnego, tłustego mleka, które umożliwia wykonywanie bardzo wyrazistych i trwałych wzorów na kawie. Od wielu lat na zawodach stosuje się  Blanco mleko dla baristów, wytwarzane przez ROTR. Jest to mleko, które już od wielu lat jest niezwykle cenione przez baristów, i to nie tylko w Polsce, ale na całym świecie. Mleko to ma zwiększoną zawartość białka, dzięki czemu dużo łatwiej się spienia uzyskując znakomitą, jogurtową konsystencje.

Przebieg zawodów

Mistrzostwa Polski Baristów Latte Art potrwają aż 3 dni, od 3 do 5 marca. Pierwszego dnia odbędą się indywidualne treningi zawodników. W tym roku do zawodów przystąpi aż 24 baristów z całego kraju. Zwycięzca otrzyma tytuł Mistrza Polski oraz prawo reprezentowania naszego kraju na odbywających się w czerwcu w Budapeszcie, Mistrzostwach Świata Latte Art.

Drugiego dnia trwania mistrzostw, odbędą się eliminacje, które mają na celu wyłonić 6 uczestników wielkiego finału. W trakcie eliminacji każdy z zawodników wykona dowolny wzór z wykorzystaniem techniki free-pour oraz etching. Następnie w trakcie zaledwie 8 minut, będą musieli wykonać dwa identyczne wzory techniką free-pour, oraz dwa identyczne wzory za pomocą technik free-pour oraz etching. W trakcie oceny pracy zawodników bierze się pod uwagę m.in. takie czynniki, jak wrażenie wizualne, kreatywność pracy, powtarzalność wzorów, symetrię oraz wrażenie ogólne.

W rozgrywającym się 5 marca wielkim finale, szóstka finalistów będzie miała za zadanie wykonać w czasie 10 minut dwa identyczne wzory techniką free-pour, dwa identyczne wzory techniką dowolną oraz dwa wzory techniką free-pour w filiżance do espresso.

Gorąco zachęcamy do oglądanie zawodów na żywo lub do oglądania relacji z każdego dnia zawodów na kanale youtube, ROTR Spółdzielni Mleczarskiej w Rypinie.