Urządzenia grzewcze – bemary i podgrzewacze

W miejscach, w których przyrządzane oraz serwowane są ciepłe posiłki, niezwykle ważną rolę odgrywają urządzenia grzewcze. Zapewniają one bowiem utrzymanie odpowiedniej temperatury potraw, przy jednoczesnym zachowaniu ich walorów smakowych, odżywczych i estetycznych. Pośród popularnych urządzeń grzewczych wyróżniamy bemary oraz podgrzewcze.

Bemary – budowa, funkcje i zastosowanie

Historia bemarów sięga początku XX wieku, kiedy to we Francji po raz pierwszy zaczęto wykorzystywać niezwykle praktyczne funkcje tych urządzeń. Bemary utrzymują bowiem odpowiednią temperaturę potraw, zapobiegając jednocześnie ich przypalaniu się.

Wyróżniamy bemary elektryczne i gazowe. Jak to wygląda w praktyce? Konstrukcja tych urządzeń jako medium, które pozwala na zachowanie odpowiedniej temperatury, wykorzystuje wodę. Może ona być podgrzewana przy wykorzystaniu energii elektrycznej oraz przy użyciu palników gazowych. Dostępne są także bemary gazowe z opcją podłączenia do prądu. Obecnie jednak dużą popularnością cieszą się bemary elektryczne.

Jakie bemary sprawdzają się najlepiej? O to zapytaliśmy eksperta, naszego rozmówcę z firmy Jugema, która specjalizuje się w produkcji mebli technologicznych:

Aby bemary długo i skutecznie spełniały swoje zadania, powinny być wykonane z wysokiej jakości nierdzewnej stali kwasoodpornej. Aby zaś ułatwiały utrzymanie odpowiedniej temperatury potraw, powinny być wyposażone w regulatory temperatury, umożliwiające swobodną kontrolę działania urządzeń w zakresie 0-90 stopni Celsjusza. Ponadto nasze bemary posiadają również wnęki przystosowane do 1/1GN 200 (dzielone specjalną listwą) i w zależności od wielkości urządzenia mają od 2 do 4 komór. Takie rozwiązania zapewniają bowiem praktyczne wykorzystanie urządzeń w zależności od istniejących potrzeb.

Bemary, produkowane ze stali nierdzewnej doskonale utrzymują temperaturę, a także wyróżniają się wysoką trwałością i odpornością na korozję oraz uszkodzenia mechaniczne. Stal pozwala również na utrzymanie odpowiedniej czystości urządzenia i higieny pracy w lokalu.

Bemary stacjonarne świetnie się sprawdzają na stołówkach oraz w barach. Dzięki nim kucharze mogą przygotować bowiem jednorazowo duże ilości tych samych dań bez konieczności ich podgrzewania przed wydaniem. Bemary jezdne zaś z powodzeniem wykorzystywane są w szpitalach, jednostkach wojskowych czy też szkołach, jednym słowem wszędzie tam, gdzie istnieje potrzeba dostarczenia ciepłych posiłków do wielu miejsc, rozsianych po całej placówce. Bemary nastawne i nadstawki z kolei znajdują swoje zastosowanie np. podczas dużych imprez okolicznościowych.

Funkcjonalne podgrzewacze

Podgrzewacze, w odróżnieniu od bemarów, mają za zadanie podgrzewać potrawy, a nie utrzymywać ich stałą temperaturę. Powszechnie wykorzystywanymi urządzeniami tego typu są obecnie stoły i nadstawki grzewcze.

Dużą popularnością cieszą się nowoczesne urządzenia grzewcze, jakimi są stoły podgrzewane przelotowe. Są wyposażone w wygodne półki i służą m.in. do podgrzewania talerzy.

Nadstawki grzewcze zaś to bardzo funkcjonalne urządzenia, które można ustawić w dowolnym miejscu np. na stoły podgrzewane. Nadstawki grzewcze służą utrzymaniu optymalnej temperatury potraw. W skład ich wyposażenia wchodzą promienniki podczerwieni, które zapewniają odpowiedni czas nagrzewania się jedzenia. Nadstawki dostępne są zazwyczaj w wersji podwójnej oraz pojedynczej.

Urządzenia grzewcze, podobnie jak bemary, produkowane są ze stali nierdzewnej, która jak już wyżej wspominaliśmy, stanowi najlepsze rozwiązanie w przypadku mebli technologicznych.

śr. ocena 5 / głosów 5