Artykuł sponsorowany

Sól potasowa jako uniwersalny środek nawożący

Sól potasowa jako uniwersalny środek nawożący

Potas to ważny składnik pokarmowy roślin. Dzięki niemu rośliny dobrze się rozwijają, co wpływa na wysokość plonów. Pierwiastek ten odpowiada za procesy życiowe rośliny i sprawia, że jest ona właściwie nawodniona i dobrze odżywiona, a to decyduje o jej jakości i wartości rynkowej. Nic więc dziwnego, że nawozy potasowe są tak popularne. Czym charakteryzuje się sól potasowa i gdzie jest wykorzystywana?

Czym jest sól potasowa?

Sól potasowa, określana też jako sylwinit, to skoncentrowany nawóz mineralny o bardzo dobrej rozpuszczalności w wodzie. Zawiera 60-procentowe stężenie tlenku potasu (K2O). Ma postać granulatu lub pyłu o zabarwieniu białym bądź czerwonym. Znakomicie sprawdza się w wysiewie mechanicznym.

Właściwości nawozu

Sól potasowa jest cenionym środkiem nawożącym ze względu na swoje liczne zalety.
Tłumaczy to specjalista z firmy KREX Sp. z o.o. zajmującej się importem nawozów: Potas, jako podstawowy składnik pokarmowy roślin, jest niezbędny do ich prawidłowego wzrostu i rozwoju. Nawożenie solą potasową sprawia, że rośliny są zdrowe i łatwo się regenerują, co jest ważne w przypadku gatunków ozimych. Wzrasta także ich odporność na choroby i szkodniki. Potas usprawnia gospodarkę wodną roślin, dzięki czemu są też odporne na działanie suszy glebowej. Ponadto nawóz potasowy sprawia, że rośliny lepiej przyswajają inny ważny składnik pokarmowy, czyli azot. Zwiększa to intensywność procesu fotosyntezy, która jest podstawą plonowania. Dzięki temu uzyskujemy wyższe i dobre jakościowo zbiory. Takie rośliny są też zdrowsze dla człowieka, zwłaszcza w dzisiejszych czasach, kiedy wiele osób cierpi na niedobory składników mineralnych, w tym właśnie potasu.

Zastosowanie

Największym atutem soli potasowej jest jej uniwersalny charakter. Można ją stosować w niemal wszystkich rodzajach upraw i w każdych warunkach glebowych. Sprawdza się znakomicie zwłaszcza na glebach torfiastych, a także lekkich piaskowych. Nawóz potasowy wykorzystywany jest głównie w nawożeniu przedsiewnym, ale można go stosować także przy nawożeniu podtrzymującym. Jakie uprawy nawożone są solą potasową?
  • Zboża – zarówno jare, jak i ozime;
  • rzepak ozimy;
  • ziemniaki – wczesne i późne odmiany;
  • kukurydza – na ziarno i na silos;
  • buraki cukrowe;
  • strączkowe – na ziarno.
Wyłącznie gatunki wyjątkowo wrażliwe na chlor w nawozie, czyli np. chmiel, tytoń, jagodowe i wybrane warzywa, nie mogą być nawożone solą potasową. Poza tymi wyjątkami nawóz potasowy jest rozwiązaniem uniwersalnym i chętnie stosowanym w rolnictwie.

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników do artykułu

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.