Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Na co zwracać uwagę, kupując mleko do kawy?
Mleko prosto od krowy pijali nasi dziadkowie. Dzisiaj znaleźć je można chyba tylko jeszcze w ekologicznych gospodarstwach rolnych. Mieszkańcy miast, jeśli chcą wypić kawę z mlekiem, muszą zadowolić się mlekiem ze sklepowych półek. Niestety w praktyce to, co producenci nazywają mlekiem, ma z nim naprawdę niewiele wspólnego. Na co więc zwracać uwagę, kupując mleko do kawy?
Zawartość tłuszczu
Warto przede wszystkim sprawdzić tłuszcz. Tłuste jest przede wszystkim mleko prosto od krowy. W tym przypadku zwartość tłuszczu wynosi około 4-5%. Mleko sklepowe jest chudsze. Najchudsze mleko ma 0% tłuszczu, chociaż trudno je już nazywać mlekiem, nie zawiera ono bowiem rozpuszczalnych w tłuszczach witamin A, D, E i K. Ponadto pozbawione ono jest innych składników mineralnych m.in. wapnia. Dlatego też mleka odtłuszczonego nie powinno się podawać dzieciom. Do kawy najczęściej dodaje się mleko UHT. Określenie to wywodzi się z języka angielskiego i oznacza mleko sterylizowane w bardzo wysokiej temperaturze. Dlatego też może być przechowywane przez wiele miesięcy w kartonowym opakowaniu.Mleko pasteryzowane
Alternatywą dla mleka UHT jest mleko pasteryzowane. Sprzedawane jest ono na ogół w butelkach i ma krótszy termin przydatności do spożycia, bo około 14 dni. Powszechnie nazywa się je mlekiem świeżym. Jednak najbardziej zbliżone do mleka prosto od krowy jest mleko mikrofiltrowane, a następnie pasteryzowane w niższej temperaturze. Dlatego zachowuje sporo składników odżywczych, a także swój pierwotny smak i zapach. Takie mleko zdatne jest do spożycia przez około 10 dni.Najlepsze mleko do kawy, to…?
Nie ma jednak jednoznacznej odpowiedzi na pytanie, które mleko jest najlepsze do kawy. Wiele zależy w tym przypadku od indywidualnych upodobań; są jednak firmy, które oferują mleko przystosowane specjalnie do podawania do kawy lub spieniania – takie mleko ma w swojej ofercie na przykład „ROTR” Spółdzielnia Mleczarska w Rypinie. W przypadku dzieci najlepszym rozwiązaniem jest, jak wspomniano, mleko pełnotłuste, ale osoby dorosłe mogą postawić na mleko chude czy odtłuszczone. Najlepiej jednak zrezygnować z mleka smakowego, które jest w zupełności pozbawione witamin i składników odżywczych. Zamiast tego zawiera cukier i sztuczne barwniki.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana