Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Moda na piwa regionalne. Dlaczego warto za nią podążać?
Statystyczny Polak wypija rocznie około stu litrów piwa. Daje nam to czwarte miejsce w Europie, chociaż niewiele brakuje, aby stanąć na podium. Najczęściej kupujemy znane piwa z dużych koncernów, ale w ostatnich latach można zauważyć ogromny wzrost popularności produktów z małych browarów, tzw. piw regionalnych. Piwna rewolucja sprawia, że na rynku przybywa nowych marek i domowych browarni. Dlaczego warto podążać za trendem na piwa lokalne?
Piwo jest jednym z najbardziej lubianych alkoholi na świecie. Co więcej - jest trzecim, najpopularniejszym napojem zaraz po herbacie i wodzie. Polska pod względem produkcji piwa na świecie znajduje się w pierwszej dziesiątce - koncerny wytwarzają aż 40 milionów hektolitrów rocznie! Na rynku pojawia się coraz więcej nowych marek i smaków piwa. W 2017 roku liczba premier piwnych przekroczyła 1500 sztuk. Te dane pokazują, że piwna rewolucja trwa w najlepsze w naszym kraju i zmienia dotychczasowe przyzwyczajenia Polaków do sprawdzonych piw znanych marek. Coraz chętniej kosztujemy nowych smaków, ale również do zakupu przekonuje nas oryginalny design butelek. Dlaczego warto podążać za modą na piwa regionalne?Świadomość tego, co się pije
Piwna rewolucja wprowadziła na rynek wiele nowych gatunków i smaków złotego trunku. To spowodowało, że nie tylko smakosze piwa zainteresowali się procesami warzenia piwa, typami oraz jego jakością. Wiele osób zaczęło doceniać walory smakowe piwa i właściwości zdrowotne. Piwa regionalne produkowane są z doskonałej jakości wody i wzbogacane dodatkami wyłącznie naturalnego pochodzenia. Niektóre gatunki piwa, np. Piwo z sokiem z aloesu produkowane przez Browar Pilsweizer z Grybowa, posiada naturalne właściwości oczyszczające organizm, co powoduje, że konsumenci zdecydowanie chętniej kupują zdrowsze piwo niż standardowy produkt z dużego koncernu. Wspieranie lokalnych przedsiębiorstw Jeszcze kilka lat temu można było kupić wyłącznie kilka rodzajów piw, a rynkiem piwowarskim rządziły jedynie trzy największe koncerny. Obecnie wybór jest nieporównywalnie większy i nie ma już monopolizacji rynku. Kupując piwo wyprodukowane przez małe przedsiębiorstwo, można przyczynić się do wspierania lokalnego rynku, budowania kultury kulinarnej i zwiększenia różnorodności piw, co wiąże się z nowymi smakami i lepszą jakością.Tradycyjna metoda warzenia piwa
Dobry browar produkujący piwa regionalne stosuje tradycyjne metody warzenia piwa z użyciem składników najwyższej jakości. Proces produkcji trwa około 40 dni. W przypadku koncernów ten czas wynosi jedynie tydzień, ponieważ piwa produkowane są na liniach technologicznych, które wcale nie przypominają starych browarów. Głównym celem jest uzyskanie jak największej ilości litrów, w jak najszybszym czasie, a także długa przydatność do spożycia piwa, co wymaga jego pasteryzacji.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana