Meble ze stali nierdzewnej niezbędnym elementem w gastronomii

Gastronomia to bardzo trudna branża, która wymaga dużej wiedzy, ale również świetnego wyposażenia kuchni. Kuchnie restauracyjne nie mają nic wspólnego z tymi, które mamy w domach, dlatego również meble powinny spełniać zupełnie inne normy. Przy ich wyborze kierujemy się raczej użytecznością, aniżeli wyglądem.

Trwałość mebli

Bardzo często, szczególnie w dużych kuchniach restauracyjnych, można zauważyć ich dość surowy wystrój. Wszystko dlatego, że najczęściej stosowane są tam meble ze stali nierdzewnej. Nie są one ani kolorowe, ani nie tworzą ciepłej domowej atmosfery, ale są bardzo praktyczne. Przede wszystkim chodzi o ich trwałość – możemy postawić na taki stalowy blat gorący garnek, rozlać olej czy układać porcje jedzenia i nic się nie stanie, nie spowodujemy w ten sposób uszkodzeń.

Czystość

Powszechnie wiadomo, że gastronomia jest bardzo mocno kontrolowana przez sanepid. Wiąże się to z koniecznością utrzymania pewnych standardów wynikających z zasad żywienia zbiorowego. Gdyby w takiej kuchni stały drewniane meble, zbierałyby kurz i brud trudny do wyczyszczenia. Meble stalowe są bardzo łatwe do mycia. Ich gładka, niewsiąkająca wilgoci powierzchnia nie przyciąga kurzu. Wystarczy wytrzeć blat szmatką. A i stosowanie środków do czyszczenia jest łatwiejsze, ponieważ powierzchnia takich mebli jest odporna na działanie środków chemicznych stosowanych do sprzątania.

Meble na zamówienie

Wyposażenie gastronomiczne w postaci mebli ze stali nierdzewnej możemy zamówić w wyspecjalizowanej firmie, np. Przedsiębiorstwo Produkcyjne SOMET, która posiada w  swojej ofercie stoły, szafki, pulpity stojące i inne meble ze stali idealnie sprawdzające się w gastronomii.