Jak zabezpieczać blaty kamienne?

Kamień to tworzywo ponadczasowe. Świetnie sprawdza się w łazience i kuchni. Kamienny blat jest elegancki, trwały i odporny na wiele czynników. Jednak nawet tak trwałe tworzywo wymaga regularnej pielęgnacji. Jeśli o niej zapomnisz, kamień szybko straci swój urok. Odpowiednie zabezpieczenie kamiennego blatu pozwoli cieszyć się nim przez długie lata.

Kamień ma porowatą strukturę, przez co szybko wchłania różne substancje. W kuchni czy łazience trudno uniknąć rozlewania się na blat np. wody. Dlatego tak ważna jest odpowiednia impregnacja. Kamienne blaty są zwykle zabezpieczane przez fachowców od razu po zamontowaniu, zabieg należy jednak regularnie powtarzać.

Impregnacja granitu i marmuru

Blaty wykonuje się najczęściej z granitu lub marmuru. Pierwszy z kamieni jest twardszy i bardziej odporny na zarysowania i odporny na kwasy.  Marmur jest skałą wapienną, przez to jest wrażliwy na działanie kwasów.

By zabezpieczyć kamienny blat dokładnie oczyść jego powierzchnię, poczekać aż wyschnie. Ten etap jest bardzo ważny, gdyż większość impregnatów jest hydrofobowa i nie wniknie w powierzchnię kamienia jeśli ten będzie mokry. Następnie równomiernie rozprowadź impregnat. Przy materiałach chłonnych czy płomieniowanych konieczne może być nałożenie podwójnej warstwy. Impregnat nakładamy metodą mokre na mokre. Po impregnacji należy obserwować kamień, jeśli zauważymy, że znów staje się nasiąkliwy należy przeprowadzić ponowną impregnację.

Dzięki impregnatowi kamienny blat staje się mniej nasiąkliwy i łatwiej go czyścić. W kuchni najlepiej zastosować preparat, który ochroni kamień także przed tłustymi plamami. Koniecznie sprawdź, czy został on dopuszczony do kontaktu z żywnością. Impregnaty, oprócz zabezpieczenia, mogą również podkreślić oraz rozświetlić kolor blatu, chronić połysk i wypełniać mikropęknięcia – tłumaczy ekspert z firmy Abra-Marmi.

Kamienne blaty – czego unikać?

Do czyszczenia kamiennych blatów nie należy stosować środków czyszczących z kwasami. Uszkadzają one powierzchnię, powodując jej matowienie. Środki do czyszczenia powinny mieć odczyn obojętny lub zasadowy pH od 7 do 13.

Marmurowe blaty źle znoszą również czyszczenie mleczkami i płynami z chlorem. Substancja ta powoduje odbarwienia i zmatowienia kamienia. Do czyszczenia marmuru nie stosuj także środków z olejami silikonowymi, płynów do mycia szyb, czyszczenia mebli i armatury.

Ważnym elementem pielęgnacji blatów kamiennych jest utrzymanie porządku. Pamiętaj, by jak najszybciej ścierać wszelkie zachlapania, rozlane soki czy alkohol. Jeżeli pozostaną na powierzchni kamienia przez dłuższy czas mogą spowodować trwałe przebarwienia. Nie powstrzyma ich nawet preparat impregnujący. Do przecierania blatów używaj wilgotnej, miękkiej szmatki.

śr. ocena 5 / głosów 5