Czym jest cukier inwertowany

Cukier inwertowany stosowany jest powszechnie w branży cukierniczej, piekarniczej i alkoholowej. Tworzy się go z sacharozy, która pochodzi z buraków cukrowych lub trzciny cukrowej. Ten cukier ma szczególne właściwości, odróżniające go od cukru stołowego. Jest znacznie słodszy od sacharozy, lepiej rozpuszcza się w wodzie i przedłuża świeżość produktów. Wyjaśniamy czym jest cukier inwertowany.

Co to jest cukier inwertowany?

Cukier inwertowany jest wodnym roztworem węglowodanów. Składa się on z sacharozy, glukozy i fruktozy. Występuje w postaci lepkiej cieczy w żółtawym kolorze. Wśród jego najważniejszych cech wymienić należy smak słodszy od sacharozy, zdolność zatrzymywania wilgoci w produktach, bardzo dobrą rozpuszczalność i długi proces krystalizacji. Od sacharozy odróżnia go wielkość kryształków, które są bardzo drobne.

Cukier inwertowany, tak jak syrop glukozowo-fruktozowy, jest bardzo chętnie wykorzystywany przez producentów żywności, ponieważ jest słodszy od sacharozy. Stanowi mieszaninę glukozy i fruktozy i bywa składnikiem cukierków, galaretek, dżemów, karmelków oraz wyrobów cukierniczych. Ponadto, syrop cukru inwertowanego znaleźć można także w batonach muesli – wylicza nasz rozmówca reprezentujący firmę HOLGER FOOD.

Zastosowanie cukru inwertowanego

Ze względu na swoje właściwości, cukier inwertowany dodaje się często do mas, kremów i polew. Kiedy doda się go do produktów zawierających cukier, zapobiega wytrącaniu się kryształków sacharozy. Zapewnia to gładkość i konsystencję produktu.

Cukier inwertowany stosuje się głównie w piekarnictwie i cukiernictwie, jednak wykorzystuje się go także do produkcji przetworów owocowych. Ceniony jest ze względu na jego łatwą rozpuszczalność oraz trudne uleganie krystalizacji. Jego głównym zadaniem jest przedłużenie okresu świeżości produktów (zapobiega ich wysuszaniu). Ponadto, ten rodzaj cukru można stosować jako dodatek do pierników, nugatów, herbatników, drobnych ciastek i ciast korzennych i wielu innych produktów z nadzieniem.

śr. ocena 5 / głosów 5