Artykuł sponsorowany

Czym jest cukier inwertowany

Czym jest cukier inwertowany

Cukier inwertowany stosowany jest powszechnie w branży cukierniczej, piekarniczej i alkoholowej. Tworzy się go z sacharozy, która pochodzi z buraków cukrowych lub trzciny cukrowej. Ten cukier ma szczególne właściwości, odróżniające go od cukru stołowego. Jest znacznie słodszy od sacharozy, lepiej rozpuszcza się w wodzie i przedłuża świeżość produktów. Wyjaśniamy czym jest cukier inwertowany.

Co to jest cukier inwertowany?

Cukier inwertowany jest wodnym roztworem węglowodanów. Składa się on z sacharozy, glukozy i fruktozy. Występuje w postaci lepkiej cieczy w żółtawym kolorze. Wśród jego najważniejszych cech wymienić należy smak słodszy od sacharozy, zdolność zatrzymywania wilgoci w produktach, bardzo dobrą rozpuszczalność i długi proces krystalizacji. Od sacharozy odróżnia go wielkość kryształków, które są bardzo drobne.
Cukier inwertowany, tak jak syrop glukozowo-fruktozowy, jest bardzo chętnie wykorzystywany przez producentów żywności, ponieważ jest słodszy od sacharozy. Stanowi mieszaninę glukozy i fruktozy i bywa składnikiem cukierków, galaretek, dżemów, karmelków oraz wyrobów cukierniczych. Ponadto, syrop cukru inwertowanego znaleźć można także w batonach muesli – wylicza nasz rozmówca reprezentujący firmę HOLGER FOOD.

Zastosowanie cukru inwertowanego

Ze względu na swoje właściwości, cukier inwertowany dodaje się często do mas, kremów i polew. Kiedy doda się go do produktów zawierających cukier, zapobiega wytrącaniu się kryształków sacharozy. Zapewnia to gładkość i konsystencję produktu. Cukier inwertowany stosuje się głównie w piekarnictwie i cukiernictwie, jednak wykorzystuje się go także do produkcji przetworów owocowych. Ceniony jest ze względu na jego łatwą rozpuszczalność oraz trudne uleganie krystalizacji. Jego głównym zadaniem jest przedłużenie okresu świeżości produktów (zapobiega ich wysuszaniu). Ponadto, ten rodzaj cukru można stosować jako dodatek do pierników, nugatów, herbatników, drobnych ciastek i ciast korzennych i wielu innych produktów z nadzieniem.

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników do artykułu

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.