Czym charakteryzuje się chemia do gastronomii?

Zachowanie należytej higieny w gastronomii to podstawa. W pubach, barach, restauracjach należy dbać o porządek w większym stopniu, aniżeli w innego rodzaju lokalach, bowiem w nich liczy się przede wszystkim bezpieczeństwo żywności, podawanej klientom. Brud, niedomyte patelnie, tłuste naczynia to jeden z największych błędów, które możemy popełnić, prowadząc własny lokal. Dlatego tak ważne jest zaopatrzenie się w odpowiednią chemię do gastronomii.

chemia-gastronomiczna

Sprzęty i urządzenia przeznaczone do gastronomii różnią się od domowych i w związku z tym wymagają specjalistycznych środków czyszczących. Domowe sposoby na usuwanie brudu lub popularne środki do mycia nie wystarczą. Zanim zaopatrzymy się w odpowiednie preparaty, poznajmy kilka zasad stosowania chemii w gastronomii.

Jak używać

Liczy się nie tylko jakość preparatów, lecz również sposób ich używania. Zwracajmy zatem szczególną uwagę na zanieczyszczenia, gromadzące się w ciasnych rogach i szparach, gdyż właśnie one stanowią idealne miejsce dla groźnych bakterii. Sprzątajmy je szczególnie dokładnie. Na szczęście chemia do gastronomii poradzi sobie nawet z najbardziej uciążliwymi zabrudzeniami. Kolejną zasadą jest: „sprzątania nigdy nie za dużo”; pamiętajmy o tym, że miejsca, gdzie myje się naczynia oraz usuwa odpadki powinniśmy myć co najmniej kilka razy dziennie. Pudła, puste stojaki na naczynia, brudne szklanki, wanienki pod barem to również idealne miejsca dla rozwoju niebezpiecznych gronkowców.

Charakterystyka

Jeśli już wiemy, jak i gdzie szczególnie używać chemii do gastronomii, przejdźmy do jej charakterystyki. Zwracajmy uwagę, czy kupowane preparaty posiadają odpowiednią dokumentację, w tym karty charakterystyki, odpowiednie atesty oraz pozwolenia Ministra Zdrowia. Ich brak może okazać się sporym problemem podczas wizyty sanepidu – ostrzega specjalista z firmy BHF Polska, oferującej klientom profesjonalny sprzęt oraz środki do utrzymania czystości.

Chemię do gastronomii możemy podzielić na trzy grupy. Pierwszą będą płyny do ręcznego mycia naczyń. Nie wszystko uda nam się domyć w zmywarkach, dlatego tak ważne jest, aby płyny te, ze względu na częstotliwość ich używania, łatwo usuwały tłuszcz i brud z naczyń, nie podrażniając rąk. Z tego względu, w tej grupie środków, najczęściej znajdziemy płyny wyprodukowane na bazie aloesu oraz betainy. Każdy taki płyn powinien być przebadany dermatologicznie i mikrobiologicznie.

Kolejną grupą środków są płyny do zmywarek gastronomicznych. Charakteryzują się one tym, że oprócz standardowych właściwości, takich jak usuwanie zabrudzeń i płukanie, nabłyszczają naczynia, eliminując wszelkie smugi i zacieki. Ponadto posiadają niezbędne atesty, potwierdzające ich wyprodukowanie zgodnie ze standardami oraz wymogami Unii Europejskiej. Ze względu na charakterystykę pracy w gastronomii, ten rodzaj środków czystości gwarantuje bardzo wysoką skuteczność mycia oraz wybielania. Dodatkowo gwarantuje zabezpieczenie przed ścieraniem, matowieniem. Ich specjalna formuła zapobiega gromadzeniu się osadów wapiennych.

Ostatnia grupa to płyny do mycia urządzeń kuchennych. Produkowane w zgodzie z europejskimi standardami jakości, przeznaczone są do miejsc przygotowywania posiłków, nawet tych, mających bezpośredni kontakt z żywnością. Charakteryzują się bardzo wysoką skutecznością.

śr. ocena 5 / głosów 5