Artykuł sponsorowany

Czym cechuje się mleko UHT?

Czym cechuje się mleko UHT?

Mleko UHT to spożywczy produkt popularny ze względu na swoją niską cenę, jak i długi okres przechowywania w temperaturze pokojowej bez użycia chemicznych konserwantów. Cechy te są nabywane przy procesie sterylizacji polegającej na szybkim rozgrzaniu mleka do określonej temperatury i ochłodzeniu do wartości wyjściowej. Mleko poddane procesowi UHT nieznacznie traci także wartości pozytywne dla człowieka.

UHT – co to znaczy?

Mleko UHT to mleko spożywcze, które znajdziemy w każdym sklepie spożywczym. Choć pochodzi ono od krowy, skrót Ultra-high Temperature Processing oznacza sterylizację żywności, która polega na błyskawicznym podgrzaniu do temperatury 135-150oC i równie szybkim ochłodzeniu do temperatury około 20oC. Cały zabieg trwa od 2 do 10 sekund. Ma to na celu całkowite zniszczenie drobnoustrojów, które występują w surowym mleku i mogłyby spowodować szybkie zepsucie się i zakwaszenie. Wadą tej metody jest usunięcie także tych drobnoustrojów, które są korzystne dla ludzkiego organizmu. Dostosowanie odpowiedniej temperatury pozwala zachować cenne składniki, takie jak białko i wapń. Po tym procesie mleko rozlewa się w sterylnych warunkach do hermetycznych kartonów lub butelek.

Cechy nabyte w procesie sterylizacji mleka

Mleko UHT zyskuje bardzo długi okres przydatności do spożycia bez dodatkowego stosowania chemicznych konserwantów. Może on wynosić nawet kilka miesięcy. Usunięcie drobnoustrojów odpowiedzialnych za psucie się żywności sprawia, że do momentu otwarcia mleko można przechowywać w temperaturze pokojowej. Dlatego też charakteryzuje się ono wysoką dostępnością i niską ceną. Ekspert z firmy Tomlab K. Tomera w Białymstoku dodaje: Po otwarciu mleko traci swe właściwości sterylne i należy je przechowywać w lodówce do 48 godzin. Obróbka cieplna sprawia, że mleko UHT można pić od razu po otworzeniu bez wcześniejszego przegotowania.

Negatywne zmiany w mleku

Obróbka termiczna polegająca na szybkim rozgrzaniu i ostudzeniu mleka nie wpływa znacząco na jakość i wartość odżywczą. Jak wynika z badań prowadzonych nad mlekiem, sterylizacja prowadzi do częściowej denaturacji białka serwatkowego i rozkładu 5-10% witamin. Mleko UHT od mleka „prosto od krowy” różni się nieco niższą zawartością witaminy z grupy B, witaminy C i kwasu foliowego. Ponadto niewielka ilość laktozy przekształca się w laktulozę. Proces sterylizacji stwarza homogenizację, która polega na rozbiciu dużych cząstek tłuszczów zbierających się na powierzchni. Wartość biologiczna białka mleka nie zostaje obniżona, a nawet staje się łatwiej przyswajalna przez organizm

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników do artykułu

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.