Charakterystyka szafek do gastronomii

Wyposażenie kuchni w zakładach gastronomicznych znacząco różni się od tego, jakie posiadają tradycyjne domowe kuchnie. Szafki i blaty w kuchennych restauracjach powinny być solidne, odporne na wilgoć oraz wysoką temperaturę, a także łatwe w utrzymaniu czystości. Czym jeszcze cechują się najlepsze szafki do gastronomii i jakie meble najlepiej wybrać?

wyposazenie-gastronomiczne

Podczas wyboru mebli do domowej kuchni, priorytetem jest styl oraz kolor. W przypadku wyposażenia w zakładach gastronomicznych trzeba kierować się zupełnie innymi kryteriami. Przed ostatecznym wyborem szafek do kuchni w barze czy w restauracji, warto zwrócić uwagę na odpowiednie cechy mebli gastronomicznych. Dobrze dopasowane wyposażenie znacznie usprawni pracę, a przede wszystkim pomoże utrzymać najwyższy poziom higieny w pomieszczeniu. Ważne, aby zachować wszelkie standardy oraz za priorytet przyjąć funkcjonalność urządzanej kuchni. Na co jeszcze trzeba zwrócić uwagę podczas wyboru szafek do kuchni w zakładzie gastronomicznym?

Materiał

W przypadku materiału zdecydowanym faworytem jest stal nierdzewna. Metalowe szafki można umieścić także w innych pomieszczeniach, np. w spiżarni czy magazynie. Ich najwięszką zaletą jest ogromna odpornośćna na czynniki zewnętrzne, m.in. zarysowania, wilgoć, wysoką temperaturę. Stalowe meble są bardzo trwałe i zachowują atrakcyjny wygląd przez wiele lat. Należy unikać szafek wykonanych z płyty wiórowej, która chłonie zapachy oraz wilgoć, co przyczynia się do powstawania szkodliwej pleśni.

Rozmiar

Aby urządzane pomieszczenie gastronomiczne było funkcjonalne, należy w odpowiedni sposób rozmieścić meble. W tym przypadku warto postawić na wykonawcę, który wyprodukuje meble na wymiar, jak na przykład firma Belmag w Karwianach. Dzięki temu każdy centymetr przestrzeni zostanie zagospodarowany, co ułatwi komunikację i poprawi komfort pracy podczas szybkiego przygotowania i wydawania posiłków.

Łatwość w utrzymaniu czystości

Czystość powinna być priorytetem kuchni gastronomicznych. Aby usprawnić sprzątanie i tym samym utrzymać najwyższy poziom higieny, należy wybrać meble proste w budowie, bez zbędnych zakamarków, o gładkiej powierzchni, która jest odporna na środki myjące i dezynfekujące.

Prostota wykonania

Szafki w kuchni powinny być praktyczne, proste, bez zbędnych zdobień. Dobrze sprawdzają się meble na kółkach, które posiadają możliwość blokady. To ułatwia sprzątanie, a dodatkowo z łatwością można przestawić poszczególne szafki, bez zbędnego wiercenia czy rozkręcania mebli.

Stabilność

Meble muszą być stabilne, ale także lekkie. Te dwie cechy zapewniają bezpieczeństwo i komfort pracy. Lekkie szafki można bez większego wysiłku przestawiać w zależności od upodobań czy zmiany koncepcji. Warto zwrócić uwagę na odpowiednią nośność szafek oraz możliwość przechowywania ciężkich naczyń i produktów żywnościowych.

śr. ocena 5 / głosów 6