Artykuł sponsorowany

Żurek czy barszcz biały, czyli co przygotować na wielkanocne śniadanie?

Żurek czy barszcz biały, czyli co przygotować na wielkanocne śniadanie?
W okresie świąt Wielkanocnych na wielu polskich stołach pojawia się zupa. W niektórych rejonach kraju np. na Podlasiu jest to zupa chrzanowa, ale w większości przypadków Polacy posilają się żurkiem lub barszczem białym. Czy to dwie różne zupy? Okazuje się, że zdania na ten temat są mocno podzielone. Czym więc i czy w ogóle barszcz biały różni się od żurku?

Skąd na polskich stołach wziął się żurek?

Żurek jest jedną z najstarszych polskich zup. Pierwsza wzmianka na jego temat pochodzi z wieku XIII. Podstawą żuru jest zakwas, najlepiej przygotowywany własnoręcznie, lecz obecnie na rynku dostępne są również  dobrej jakości naturalne zakwasy bez konserwantów. Zakwas robi się z mąki żytniej, pszennej, razowej lub owsianej, w zależności od regionu. Na Podlasiu i w Małopolsce króluje żurek na mące owsianej. Z kolei na Lubelszczyźnie żur przygotowuje się z mąki gryczanej. W pozostałych zakątkach kraju na ogół wykorzystywana jest do tego celu mąka żytnia. Żurek podawany jest z dodatkami np. ziemniakami czy kaszą. Ponadto w zupie tej znajduje się często biała kiełbasa, jajka czy suszone grzyby.Każdy region ma swój unikalny przepis na tą zupę, jednak podstawą każdej zawsze jest naturalny zakwas.

Różne rodzaje żurków

Czasem spotkać się można z żurkami zabielanymi śmietaną. Na Śląsku w czasie postu spożywa się żurek żeniaty, a więc w wersji postnej. Żurek sandomierski przygotowywany jest z dodatkiem suszonych grzybów. W okolicach Częstochowy zupę tę wzbogaca się chrzanem, a w Kielcach kwasem z kiszonych ogórków bądź kiszonej kapusty. Okazuje się też, że żurek często nazywany jest barszczem białym  mimo to, że barszcz biały dzięki innej proporcji mąk jest bardziej delikatny i słodkawy. W Polsce południowej, zachodniej i północno-wschodniej najczęściej używana jest nazwa żurek lub żur.  Natomiast w centrum i na wschodzie kraju spotkać się częściej można z nazwą barszcz biały. Wyśmienite żurki w różnych wariantach (również bezglutenowe) znajdziemy w ofercie dobrych firm gastronomicznych, takich jak Kinga.

Żurek wegetariański

Klasyczny polski barszcz dawniej był wegetariański. Przygotowywano go z ukiszonych łodyg i liści rośliny o nazwie barszcz zwyczajny. Zupa z kiszonego barszczu nosiła nazwę barszczu białego. Wersja przygotowywana na zakwasie z mąki, na ogół żytniej, była żurkiem. Obecnie żurek to nazwa, pod którą na ogół kryje się zupa na zakwasie z mąki żytniej, pszennej, razowej lub owsianej. Mąka zalewana jest ciepłą wodą, potem wrzuca się do niej skórkę chleba i kwasi przez co najmniej kilka dni. Potem do zakwasu trafia wywar z wędzonki, ziemniaki, jarzyny, jajka oraz biała kiełbasa. Tradycyjny barszcz przygotowywany jest na wywarze z kości z dodatkiem soku z kapusty kiszonej czy kiszonych ogórków. Dzisiaj bowiem rośliny zwanej barszczem się już nie kisi. Dopiero potem do wywaru trafia mąka, ziemniaki i ewentualnie kiełbasa czy mięso.

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników do artykułu

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.