Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Zastosowanie folii w procesie termoformowania
Folie są jednym z najpopularniejszych materiałów wykorzystywanych w procesie termoformowania. Spotykamy je praktycznie codziennie, np. w sklepach spożywczych. Czym się charakteryzują folie przeznaczone do termoformowania? Jakie powinny spełniać warunki? I gdzie można je znaleźć? Na te i inne pytania odpowiedź znajdziemy w poniższym artykule.
Na czym polega proces termoformowania?
W procesie termoformowania wykorzystuje się między innymi folie, które najpierw są nakładane na przedmiot, który ma zostać nimi opakowany, następnie nagrzewane są do temperatury pozwalającej na ich uplastycznienie, a później, za pomocą podciśnienia formowane są w zadany kształt i rozmiar. Po wszystkim następuje studzenie materiału. Jest to praktycznie najtańszy sposób formowania tworzyw sztucznych i wypiera on wcześniejsze technologie, takie jak chociażby wtrysk czy rozdmuch. Termoformowanie pozwala na uzyskanie efektów, na które w starszych technologiach nie można było sobie pozwolić – na przykład nadanie ściankom folii bardzo małej grubości (nawet do setnych części milimetra), a jednocześnie można w ten sposób pakować produkty praktycznie każdej wielkości – nawet do kilku metrów. Ze względu na te zalety trudno sobie na dzień dzisiejszy wyobrazić lepszą technologię pakowania żywności.
Rodzaje folii do termoformowania
To zresztą jedno z najczęstszych zastosowań tego procesu, ponieważ folii podczas termoformowania można nie tylko nadać kształt żywności, ale i wykonać bardzo atrakcyjne wizualnie opakowanie. Sama folia może mieć zarówno zadany przez nas kolor i grafikę, jak i pozostać przezroczysta i za pomocą wysokiego połysku nadać żywności dodatkowych walorów wizualnych. Na rynku możemy znaleźć folie do termoformowania, które będą miały dodatkowe zalety, takie jak na przykład możliwość dalszej obróbki żywności bez zdejmowania folii (włącznie z pasteryzacją, gotowaniem czy mrożeniem) czy też które będą miały możliwość łatwego otwierania produktu. Oczywiście żywność jest wtedy zapakowana próżniowo. W ofercie wyspecjalizowanych firm, takich jak na przykład Supravis, znajdziemy także folie o zwiększonej odporności na przebicia czy o dużej barierowości na tlen i inne gazy.
Zalety folii do termoformowania
Wspomniana barierowość oznacza, że taka folia zatrzymuje gazy, parę wodną czy substancje chemiczne, a także nie przepuszcza ich z zewnątrz. Dzięki temu w produktach nie ma możliwości powstania pleśni czy gnicia produktu, a żywność może mieć bardzo długi termin ważności. Znacząco obniża to koszty transportu, przechowywania i umożliwia sprzedaż żywności w bardzo długim okresie, a tym samym ograniczenie strat. Folia termoformowalna jest przy tym wszystkim zupełnie nieszkodliwa dla zdrowia i nawet po długim czasie w żaden sposób nie reaguje chemicznie z żywnością, która jest w nią opakowana. Z tego względu najczęściej wykorzystuje się je do pakowania nabiału, mięsa i wędlin.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana