Artykuł sponsorowany

Zasady żywienia bydła mlecznego

Zasady żywienia bydła mlecznego

Bydło mleczne nie zadowoli się wyłącznie średniej jakości paszą, niewspieraną różnego rodzaju składnikami pokarmowymi, w postaci białka czy witamin. Muszą to być odpowiednio dobrane do potrzeb danego gospodarstwa produkty, które należy podawać z zachowaniem pewnych kryteriów. Jakie są zasady żywienia dobrze utrzymywanych zwierząt gospodarskich, dających jakościowe mleko?

Jak karmić bydło? Podstawowe zasady

Dawka paszowa powinna być zawsze dobrze zbilansowana i wydawana zgodnie z aktualnym zapotrzebowaniem, a najlepiej skonsultowana wcześniej z doradczą żywieniowym. Wiele zależy od stanu fizjologicznego zwierzęcia i od tego, czy przygotowuje się ono do laktacji, czy już ją ma.

Najlepiej zadawać paszę w kilku odpasach, na przykład 2-3 razy dziennie i z podziałem na grupy żywieniowe. Ważne jest także to, aby od czasu do czasu dokonywać zmian zarówno w kwestii gatunku samej paszy, jak i w jej ilości. To pozwoli na wyeliminowanie ryzyka ewentualnych schorzeń metabolicznych.

Odpowiedniej jakości pasze i dodatki

Jeśli widać, że jakość zadawanych pasz pozostawia sporo do życzenia, na przykład są one już nadpleśniałe, zbyt suche lub nieświeże, oczywiście trzeba zaprzestać ich wykorzystania w gospodarstwie. „Pozorne” oszczędności, w postaci zużycia pożywienia wątpliwego gatunku, może przynieść bardzo poważne konsekwencje dla dobrostanu bydła mlecznego.

Ważne, by zapewnić krowom przeznaczonym na hale udojowe stały dostęp nie tylko do wody, ale także do lizawek solnych, których zadaniem jest uzupełnianie składników mineralnych.   Nie bez znaczeni pozostają też różnego typu dodatki paszowe z witaminami oraz mikro- i makroelementami.

Znaczenie ma również to, aby pasze były dokładnie rozdrobnione i wymieszane. Sprawdza się w tym kontekście system TMR – pełnoporcjową dawką. Zapobiega się w ten sposób wyjadaniu tylko tych najbardziej smakowitych kąsek i pozostawianie pozostałych aż do stanu, w którym nie nadają się już do spożycia.

Żywienie krowy przed wycieleniem

Bydło dające mleko, na około 6-8 tygodni przed ocieleniem, poddawane jest okresowi zasuszenia. W ten sposób przygotowuje się krowę do zbliżającej się laktacji.

Dzięki temu wysoko wydajne zwierzęta mają szansę odnowić zapasy w organizmie, wyregulować zachodzące procesy i przede wszystkim odpocząć. Po takiej regeneracji krowa może w przyszłości być dojona nie tylko ręcznie, ale też w sposób zautomatyzowany. Rozwiązania z tego zakresu dostarcza firma Alima-BIS.  

Pamiętaj o tym, że cieląca się krowa nie może być zapasiona, zatuczona i niedożywiona.

 

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników do artykułu

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.