Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Strona dostępna dla osób pełnoletnich
Czy masz ukończone 18 lat?
Zasadnicze różnice między irlandzką whiskey a szkocką whisky
Whisky to bez wątpienia jeden z najszlachetniejszych alkoholi. Każda destylarnia, w zależności od kraju produkuje jednak trunek o indywidualnym charakterze, na którego niepowtarzalny smak i aromat wpływa wiele procesów wykorzystywanych podczas produkcji. Mimo tego, że zarówno irlandzki, jak i szkocki trunek należą do jednych z najczęściej wybieranych, istnieją między nimi wyraźne różnice. Czym różni się irlandzka whiskey od szkockiej whisky? Wyjaśniamy!
Whisky a whiskey - czy to to samo?
Wielu osobom może wydawać się, że pisownia whiskey jest błędna. W rzeczywistości jest to jedna z pierwszych różnic, która pozwala odróżnić od siebie alkohol irlandzki od szkockiego. Irlandzka wersja, dzięki dodatkowemu „e” w nazwie pozwala wyróżnić napój na tle zupełnie innego szkockiego alkoholu. Tego typu whiskey, oprócz Irlandii produkowane jest również w USA czy krajach tzw. "nowego świata whisky". Natomiast szkocka whisky powinna mieć bardziej torfowy smak, a z wyjątkiem Szkocji, powstaje także w Kanadzie i Japonii.
Przeczytaj również: Dlaczego dajemy alkohol w prezencie?
Irlandzka whiskey a szkocka whisky - co je odróżnia?
Jak można się domyślić, szkocka whisky wytwarzana jest w Szkocji i zazwyczaj sprzedawana jest pod postacią single malt, czyli do jej otrzymania używa się wyłącznie słodu jęczmiennego. Co więcej, właściwie przygotowany jęczmień suszony jest dymem torfowym, w wyniku czego trunek zyskuje ciężki i dymno-ziemisty posmak. Jeżeli chodzi o proces destylacji, szkocka podlega mu 2 razy i zwykle musi leżakować w dębowych beczkach minimum 3 lata.
Przeczytaj również: Czym się różnią profesjonalne kosmetyki od tych używanych w domu?
Z kolei irlandzka whiskey w większości przypadków sprzedawana jest jako blended, czyli jako mieszanka kilku zbóż. W porównaniu do szkockiej destylowana jest 3 razy, dzięki czemu uzyskuje niejako waniliowy posmak. Na jej subtelny smak wpływa również to, że Irlandczycy nie stosują torfu podczas suszenia słodu. Poza tym alkohol charakteryzuje się jaśniejszą barwą.
Przeczytaj również: Barbecue a grill - na czym polega różnica?
Który rodzaj whisky będzie najlepszy?
Wybór wysokoprocentowego alkoholu nie jest prostym zadaniem. Nie da się jednoznacznie określić, który będzie lepszy, ponieważ w głównej mierze zależne jest to od preferencji oraz od gustu konesera. Dla osób, które nie przepadają za mocnymi trunkami i ich intensywnym smakiem, lepszym wyborem będzie zatem irlandzka wersja dostępna w sklepie z ekskluzywnymi alkoholami Spirit Depot.
Wielbiciele wyrazistych, mocno alkoholowych oraz cięższych nut smakowych powinni postawić na szkocką whisky single malt, która na ogół spożywana jest jako osobny trunek. W odpowiednio dopasowanych szklankach w szczególności nada się do degustacji dla prawdziwych koneserów.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana