Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Twardość jako cecha wody. O czym nam mówi?
Twardość wody jest jej właściwością, która wynika z zawartości jonów wapna oraz magnezu. W sytuacji, kiedy ich stężenie jest proporcjonalnie większe, również i stopień twardości wody ulega automatycznie zwiększeniu. W momencie podgrzewania wody, jej twardość jest szczególnie uciążliwa. Jony łączą się ze sobą, tworząc niekorzystnie wyglądający osad – na garnkach, czy w czajniku.
Twardość wody – rodzaje i charakterystyka
Twardość jest cechą wody, która pojawia się ze względu na jej skład i różne jony, jakie zawiera. Do tych najważniejszych zalicza się jony:
- wapna,
- magnezu,
- żelaza, czy manganu.
- Można wyróżnić dwa rodzaje twardości wody. W przypadku pierwszego, mowa jest o tak zwanej twardości węglanowej. W praktyce nazywa się ją również przemijającą. Za jej powstawanie odpowiedzialne są przede wszystkim węglany oraz wodorowęglany – wapnia oraz magnezu. W celu zmiękczenia cieczy wystarczy ją najzwyczajniej zagotować – wówczas w podgrzewanym naczyniu osadzać się będzie kamienny osad. W przypadku drugiego rodzaju twardości wody, przyjęto określać go mianem nieprzemijającym – tłumaczy specjalista z firmy AQUA-PARTNER.
Jak zmierzyć twardość wody?
Twardość wody może zostać zmierzona w domowych warunkach – za pomocą specjalnych testów. Na ich podstawie można stwierdzić, jaki poziom występuje w domu – będzie to suma twardości węglanowej oraz niewęglanowej. W zależności od sposobu badania wody, możliwe jest wyrażenie twardości w kilku skalach, które uwzględniają stopnie:
- niemieckie,
- francuskie,
- angielskie,
- ppm CaCO3,
- milival,
- mmol.
Najczęściej stosowaną skalą jest wyrażona w stopniach niemieckich. Na jej podstawie możliwe jest wyszczególnienie pięciu stopni twardości wody:
- woda bardzo miękka od 0 do 4 dH,
- woda miękka od 5 do 8 dH,
- woda średnio twarda od 9 do 12 dH,
- woda twarda od 13 do 18 dH,
- woda bardzo twarda od 19 dH i więcej.
Twardość wody – w jakim stopniu szkodzi i jak sobie z nią radzić?
Twarda woda nie ma wpływu na zdrowie człowieka. Przy jej występowaniu zauważalne jest jednak pogorszenie się kondycji skóry. Woda o dużym stopniu twardości powoduje, że stosowanie np. kosmetyków do demakijażu nie będzie tak skuteczne, jak w przypadku wody miękkiej. Dodatkowo, po kąpieli możliwe jest zaobserwowanie zaczerwieniania skóry. Wpływa ona również na kondycję skóry na głowie, powodując częstsze pojawianie się łupieżu. Włosy wystawione na długotrwałe oddziaływanie twardej wody, z biegiem czasu stracą swój blask, przestaną się układać i staną się bardzo kruche.
Jak zatem walczyć z twardą wodą? Przede wszystkim konieczne jest skupienie się na samym problemie, a nie na skutkach. Jednym z rozwiązań jest zakup nowoczesnego filtra do wody – mechanicznego lub wielofunkcyjnego. Filtry do wody mechaniczne, w połączeniu z centralnym zmiękczaczem wody zmiękczają wodę, zapewniając właściwą ochronę sprzętu AGD czy stacji uzdatniania wody. Filtry wielofunkcyjne, montowane na głównym przyłączu wody w domu, umożliwiają usunięcie kilku rodzajów zanieczyszczeń w ramach jednego procesu filtracji na drodze wymiany jonowej. Dzięki filtrom możliwe jest usunięcie z wody żelaza, manganu i jonu amonowego, a także redukcja stopnia twardości wody.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana