Artykuł sponsorowany

Trzy popularne włoskie sery, które musisz znać

Trzy popularne włoskie sery, które musisz znać

Włochy kojarzą się każdemu z makaronem i pizzą, jednak to nie wszystkie specjały, jakie stamtąd pochodzą. Ogromną popularnością na całym świecie cieszą się różnorodne włoskie sery wytwarzane niemal w każdym regionie Italii. Na Półwyspie Apenińskim produkuje się ponad 600 rodzajów serów w niezliczonych wariantach. Kilka z nich zasługuje na szczególne uznanie. Które włoskie sery można najczęściej spotkać w restauracji?

Cięta biała kulka z Kampanii

Nie ma chyba osoby, która nie znałaby włoskiego przysmaku w postaci kulki miękkiego, białego sera. Mowa oczywiście o delikatnej mozzarelli. Jej nazwa wywodzi się od słowa „mozzare”, które po włosku oznacza „uciąć”. Oryginalna receptura mozzarelli opiera się na mleku bawolim, dlatego certyfikowane produkty zawierają w nazwie dookreślenie „di buffala”. Mleko to charakteryzuje się większą zawartością tłuszczu niż krowie, dzięki czemu ser jest bardziej miękki. Mozzarella stanowi niezbędny składnik wielu włoskich dań – warto wymienić tu sałatki z owocami morza, zapiekane w sosie gnocchi, makarony takie jak spaghetti czy lasagne i oczywiście pizzę.

Przeczytaj również: Najpopularniejsze włoskie makarony - z czym podawać?

Aromatyczny ser pleśniowy z Lombardii

Do dziesięciu najpopularniejszych włoskich serów na świecie bez wątpienia należy wyrazista gorgonzola. To produkt o wielowiekowej tradycji, odkryty prawdopodobnie przez przypadek – jego produkcja mogła być efektem zapomnienia o serze, do którego dostała się pleśń. Gorgonzola pochodzi z Lombardii, z miasteczka po którym otrzymała swoją nazwę. Ser dojrzewa około 40 dni w formach zapewniających dostęp tlenu – po tym czasie pojawia się na nim dobrze znana na całym świecie niebieska pleśń odpowiedzialna za wyjątkowy smak i aromat. W restauracji Fabryka Pizzy można skosztować różnych potraw z gorgonzolą. Warto spróbować aromatycznego risotto, gnocchi ze szpinakiem, pysznego makaronu penne czy słynnej pizzy Quattro Formaggi.

Przeczytaj również: Poznaj 3 klasyczne przystawki kuchni włoskiej

Długo dojrzewający ser twardy z Niziny Padańskiej

Kolejnym znanym i chętnie wykorzystywanym w daniach kuchni włoskiej jest twardy ser Grana Padano. Jego nazwa odnosi się do jego najważniejszej właściwości. Ser ten jest bardzo kruszący się, po rozdrobnieniu zaś przypomina ziarno – po włosku „grana”. Druga część nazwy oznacza z kolei miejsce pochodzenia tego specjału. Oryginalnie Grana Padano jest produkowany na Nizinie Padańskiej, obejmującej regiony takie jak Trydent, Piemont, Emilia-Romania, Wenecja Euganejska  czy Lombardia. Ser dodaje się do wielu potraw – warto wspomnieć chociażby o orzeźwiających sałatkach, pysznym Carpaccio czy tradycyjnej pizzy Parma.

Przeczytaj również: Risotto, czyli harmonia tekstur i smaków w jednym daniu

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników do artykułu

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.