Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Trzy popularne włoskie sery, które musisz znać
Włochy kojarzą się każdemu z makaronem i pizzą, jednak to nie wszystkie specjały, jakie stamtąd pochodzą. Ogromną popularnością na całym świecie cieszą się różnorodne włoskie sery wytwarzane niemal w każdym regionie Italii. Na Półwyspie Apenińskim produkuje się ponad 600 rodzajów serów w niezliczonych wariantach. Kilka z nich zasługuje na szczególne uznanie. Które włoskie sery można najczęściej spotkać w restauracji?
Cięta biała kulka z Kampanii
Nie ma chyba osoby, która nie znałaby włoskiego przysmaku w postaci kulki miękkiego, białego sera. Mowa oczywiście o delikatnej mozzarelli. Jej nazwa wywodzi się od słowa „mozzare”, które po włosku oznacza „uciąć”. Oryginalna receptura mozzarelli opiera się na mleku bawolim, dlatego certyfikowane produkty zawierają w nazwie dookreślenie „di buffala”. Mleko to charakteryzuje się większą zawartością tłuszczu niż krowie, dzięki czemu ser jest bardziej miękki. Mozzarella stanowi niezbędny składnik wielu włoskich dań – warto wymienić tu sałatki z owocami morza, zapiekane w sosie gnocchi, makarony takie jak spaghetti czy lasagne i oczywiście pizzę.
Przeczytaj również: Najpopularniejsze włoskie makarony - z czym podawać?
Aromatyczny ser pleśniowy z Lombardii
Do dziesięciu najpopularniejszych włoskich serów na świecie bez wątpienia należy wyrazista gorgonzola. To produkt o wielowiekowej tradycji, odkryty prawdopodobnie przez przypadek – jego produkcja mogła być efektem zapomnienia o serze, do którego dostała się pleśń. Gorgonzola pochodzi z Lombardii, z miasteczka po którym otrzymała swoją nazwę. Ser dojrzewa około 40 dni w formach zapewniających dostęp tlenu – po tym czasie pojawia się na nim dobrze znana na całym świecie niebieska pleśń odpowiedzialna za wyjątkowy smak i aromat. W restauracji Fabryka Pizzy można skosztować różnych potraw z gorgonzolą. Warto spróbować aromatycznego risotto, gnocchi ze szpinakiem, pysznego makaronu penne czy słynnej pizzy Quattro Formaggi.
Przeczytaj również: Poznaj 3 klasyczne przystawki kuchni włoskiej
Długo dojrzewający ser twardy z Niziny Padańskiej
Kolejnym znanym i chętnie wykorzystywanym w daniach kuchni włoskiej jest twardy ser Grana Padano. Jego nazwa odnosi się do jego najważniejszej właściwości. Ser ten jest bardzo kruszący się, po rozdrobnieniu zaś przypomina ziarno – po włosku „grana”. Druga część nazwy oznacza z kolei miejsce pochodzenia tego specjału. Oryginalnie Grana Padano jest produkowany na Nizinie Padańskiej, obejmującej regiony takie jak Trydent, Piemont, Emilia-Romania, Wenecja Euganejska czy Lombardia. Ser dodaje się do wielu potraw – warto wspomnieć chociażby o orzeźwiających sałatkach, pysznym Carpaccio czy tradycyjnej pizzy Parma.
Przeczytaj również: Risotto, czyli harmonia tekstur i smaków w jednym daniu
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana